Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larsson siktar högt

/
  • Skidspelsdags. Mats Larsson kör skiathlon på Lugnet på lördag som en av de sista tävlingarna för säsongen. Han ska också klara av SM-femmilen i Funäsdalen på onsdag innan han kan koppla av från skidåkningen.

Annons

Men det kräver förstås att motivationen finns kvar och att resultaten fortsätter att utvecklas, som i år.

- Den här säsongen är den första jag kunnat träna riktigt och det har gett resultat direkt.

Förutom VM-medaljen har han också varit på pallen i sprintloppen efter VM och har topp tio placeringar i de traditionella loppen.

Tidigare år har störts av ideliga sjukdomar under grundträningen vår, sommar och höst.

- Då kan man göra ett eller två snabba lopp men grunden är för dålig för en hel säsong.

Bra träning är inte hela förklaringen till att Mats lyckats så bra. Det handlar också om en mer avslappnad attityd till idrottandet.

- Träningen får inte bli stress och idrott är inte hela livet. Allt måste inte vara perfekt. Det har jag lyckats lära mig.

Mats kan nu koppla av och han har verktygen för att klara det. Då handlar det om fart och om jakt.

- När man jagar kopplar man bort allt vad skidåkning heter och ändå får man röra sig i skog och mark. Det behövs som avbrott i ett annars mycket inrutat liv.

Han bor i Östersund med nära till ripjakt med sina två hundar. Älg jagar han både i Hammarstrand och hemma i Dala-Järna.

När det gäller farten handlar det om ett stort bilintresse och en och annan färd på snöskoter.

- Fick jag chansen att testa rally skulle jag göra det direkt. Jag har åkt med i lite olika bilar och är imponerad av hur duktiga förarna är i höga farter.

- Rallycross ser riktigt roligt ut och jag har testat folkrace.

Drömbilar finns det förstås och han funderar länge innan de kommer: Porsche GT3 RSR och Lamborghini Murciélago, en svart helt i kolfiber.

- En Toyota Corolla, svarar Mats och skrattar gott.

En annan dröm han har är att flyga helikopter. För tre år sedan tog han lektioner.

- Det är en utmaning som kräver väldig koncentration hela tiden och det händer något nytt varje dag. Helikopterflygning är kanske något jag kan slå mig på när skidkarriären är över.

Svenskar i Skidspelen:

Landslaget: Damer: Lina Andersson, Piteå, Anna Dahlberg, Åsarna, Charlotte Kalla, Tärendö, Sara Lindborg, Östersund, Britta Norgren, Sollefteå. Herrar: Mathias Fredriksson, Axa SC, Marcus Hellner, Gellivare, Martin Larsson, Arvika, Mats Larsson, Åsarna, Johan Olsson, Åsarna, Anders Södergren, Östersund.

Nationella gruppen: Damer: Ida Ingemarsdotter, Åsarna, Ida Olsson, Åsarna, Maria Rydqvist, Östersund, Hanna Seppas, Eksjö, Anna-Karin Strömstedt, Vansbro. Herrar: Rikard Andreasson, Mora, Niklas Karlsson, Mora, Jörgen brink, Umeå, Daniel Rickardsson, Hudiksvall, Tiio Söderhielm, Östersund.

Mer läsning

Annons