Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arhlins mardröm

Annons

- Usch, det var tungt. I historieböckerna är det bara segraren som återfinns. Tar man medalj i OS eller VM kan man vara nöjd. Men inte bli tvåa i Vasaloppet, säger Jerry.

Till årets upplaga, den 83:e, tillhör Jerry en av storfavoriterna. De flesta man pratar med pekar ut Östersundåkaren som vinnare. Så också oddssättarna på Svenska Spel.

Nu när fjolårsvinnaren Daniel Tynell insjuknat och inte kommer till start blir favoritbördan ännu större på Jerry.

- För jäkla trist att Daniel blivit sjuk. Alla de bästa skall vara på plats, det blir roligare då, säger Jerry.

Att Jerry är i bra form visar resultaten i FIS Marathon Cup, som han leder totalt.

Fyra tävlingar har körts i cupen. Jerry har vunnit tre av dessa, La Sgambeda, Italien, Marcialonga, Italien och Tartu Maraton i Estland. En tredje plats blev det i König Ludwig Lauf.

- Formen är god - hoppas jag. Jag är bättre tränad än förra året, och allt verkar vara under kontroll. Har jag bara bra skidor på söndag har jag en bra chans att vinna, säger Jerry som alltså vann den senaste tävlingen i FIS Marathon Cup, Tartu Maraton.

- Den segern är bra att ha med sig. Tartu är ganska långt, 63 kilometer, och att vinna ger alltid bra självförtroende.

Men trots att Daniel Tynell saknas, så saknas det inte åkare som vill vara först under måldevisen i Mora. Inte bara långloppsåkare. Traditionella åkare som Jörgen Brink finns med, sprintåkaren Petter Myhlback är en erkänt duktig långloppsåkare också.

- En sådan som Jörgen Brink vet man inte var man har. Men i slutändan tror jag att det blir långloppsåkare som gör upp. Oskar Svärd har varit med länge, och kommer säkert att vara med i toppen. Daniel Tynell var favorit så länge han var frisk. Jörgen Aukland kommer också som vanligt att vara med när det drar i hop sig på slutet. Och sedan får vi inte glömma Moraåkarna Erik Eriksson, Niklas Karlsson och Rikard Andreasson. De har kört bra i vinter, säger Jerry.

Vilket före vill du ha på söndag?

- Jag är inte så noga med föret. Bara det inte blir toksnö, då är det ingen som vill upp och dra. Det blir tråkigt. Får jag välja favoritföre får det gärna vara hårda spår.

Vad är så märkvärdigt med Vasaloppet egentligen?

- Vasaloppet är det största. Det var först i fjol jag fattade hur stor tävlingen är när jag blev tvåa.

Du heter Andrej i andranamn. Har du ryskt blod i dig?

- Nej, verkligen inte. Det var morsan som läste någon bok där det fanns en Andrej, och hon tyckte det var ett snyggt namn. Och lite originellt är det, säger Jerry och skrattar gott.

Lycka till på söndag

- Ja, tack för det.

Fakta Jerry Ahrlin

Ålder: 29 år

Familj: Pappa Kurt, mamma Siv syskonen Reine och Annica samt sabon Jenny Hansson.

Kommer från: Östersund.

Bor: Järpen.

Klubb: Östersunds SK.

Främsta merit: Tvåa i Vasaloppet 2006, segern i Marcialonga 2007.

Aktuell; Storfavorit till segern i Vasaloppet.

Mer läsning

Annons