Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetet är redan i gång

/
  • Kostar. Att rusta upp hoppbackarna är ett måste om Falun ska arrangera VM. Men den jättesatsningen på mer än 50 miljoner kronor blir inte aktuell förrän Falun har fått VM-tävlingarna. ”Arenan behöver inte vara färdig för att vi ska kunna söka

Annons

Kampen om VM i de nordiska grenarna 2013 kommer dock att bli knivskarp. Förutom Falun förväntas också Val di Fiemme i Italien, Zakopane i Polen, Obertsdorf i Tyskland och Lahtis i Finland söka.

- Men Faluns ställning i den internationella skidvärlden är också stark. Det har vi sett många bevis på. Falus rykte är gott, säger Mikael Rosén som kan tänka sig att följa upp med en ansökan för 2015 också, även om det inte är något som prioriteras i dag.

Att ansöka om VM kostar i storleksordningen två till tre miljoner, enligt skidförbundets ordförande Carl Eric Stålberg.

- Det låter som en ganska realistisk summa, säger Rosén.

- Själva ansökan kostar ju nästan en miljon och sedan kostar ju kampanjarbetet fram till i maj nästa år, då beslutet tas vid FIS-kongressen i Sydafrika, en del pengar.

Finns de pengarna i Falu kommuns budget i dag?

- Pengar finns. Men inte hela summan för att söka ensamma. Vi hade ju räknat med att vara tre som delade på kostnaden. Så det måste vi hitta en lösning på.

Ett VM betyder också stora kostnader för upprustning av Lugnet, främst hoppbackarna.

- Men det är inget som ska göras innan vi vet om vi får VM. Vi behöver inte göra en massa arbete på Lugnet bara för att få söka. Det blir aktuellt först när vi säkert vet att vi får VM.

När Åre arrangerade alpina VM i vintras så skedde det genom ett aktiebolag. Ett VM-bolag fanns också med i tankarna får det nu avslutade trestadsprojektet.

Att VM i Falun också skulle arrangeras i bolagsform är också tänkbart, enligt Rosén.

Har ni redan börjat skriva på VM-ansökan?

- Det är mest skidförbundet som skriver. Formellt är det ju förbundet som söker VM till Sverige med Falun som arrangörsort. Det arbetet pågår och kontakterna mellan förbundet och kommunen är just nu täta, avslöjar kommunalrådet, som alltså inte räknar med att kommunstyrelsen ska säga nej.

- Inte enligt de reaktioner jag har fått. Jag upplever enigheten om att vi söker som stor.

Den sista april ska pappren vara hos Fis.

- Men sedan kan vi komplettera fram till i augusti om vi vill.

Mer läsning

Annons