Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidlärare är en säker väg till jobb

/
  • Några elever, tränare och lärare vid det populära freeride-gymnasiet i Malung-Sälen, fr v Mikael Angström, Kristoffer Edwall, Anna Martinsson, Linus Andersson, Calle Eneflo och Edvin Arnstrand.
  • Gymnasiets nya rektor Eva Widgren öppnade mässan.
  • Skidlärareleverna Elin Barth, Ludvika, och Evelina Sundlo, Dals Ed, samt läraren Mattias Döl.
  • Naturvetenskapsläraren Johan B Lisra t h visade experiment.

Att utbilda sig till skidlärare är en tämligen säker väg för att få jobb. På vintern finns det jobb i Europa, på sommaren kan man söka sitt äventyr på andra sidan jordklotet. Utbildningen finns i Malung.

Annons

– Jag kan verkligen rekommendera gymnasiet i Malung-Sälen. Det är kalasbra, det bästa jag kunde ha gjort även om det var långt hemifrån Dalsland. Det är trivsamt och jag får en bra utbildning.

– Så fort vintern kommer i gång får jag jobba i Kläppen under helgerna och tjäna pengar, och jag kommer att kunna få jobb då skolan är klar, kanske i Sälen, kanske i Åre, säger Evelina Sundlo, en av 24 elever på treåriga skidlärargymnasiet i Malung-Sälen.

Evelina var en av många goda ambassadörer för skolan då gymnasiet hade mässa. Där presenterades olika utbildningsvägar för intresserade nya ungdomar och deras föräldrar.

Skidlärar- och freeridegymnasiet inom hotell- och turismprogrammet är några av de nyaste och populäraste utbildningarna vid skolan.

– Över huvud taget har vi en bra känsla och stämning i skolan, alla vill dra framåt i positiv anda, säger läraren Anna Martinsson på freeridegymnasiet.

Till nästa läsår utökas elitidrottsgymnasiet, som har riksintag. Den nya OS-grenen freeski kommer till utöver alpint och snowboard.

– Det stärker vår skolas profilering på vintersport, säger nya rektorn Eva Widgren.

Även om skolan har en vintersportprofil så finns här också de andra och mer traditionella programmen:

Naturvetenskap, samhällsvetenskap, teknik, ekonomi, handel, estet/musik, bygg och anläggning, el och energi.

– Vi har en bra gymnasieskola i Malung-Sälen. Fast alla har inte upptäckt det, och vill inte ge det chansen, konstaterade en förälder från norra delen av kommunen.

Vid mässan i Malung medverkade också några grannkommuners gymnasieskolor: Vansbro Utbildningscenter, som för övrigt samarbetar med Malung-Sälen om estetprogrammet, samt Stiernhööksgymnasiet i Rättvik, Leksands gymnasium och Älvdalens Utbildningscentrum.

Annons