Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidförbundets hus till salu

Svenska Skidförbundet vill sälja sin fastighet på Lugnet.
Och man ser helst att Falu kommun köper tillbaka fastigheten.
– Vi är ett skidförbund, och ingen fastighetsförvaltare, säger förbundsdirektör Nicklas Carlsson.

Annons

I april 2001, i samband med förbundskansliets flytt från Stockholm, köpte Svenska skidförbundet den aktuella fastigheten av Falu kommun för 3 miljoner kronor.

Nu vill skidförbundet göra sig av med fastigheten, och har i första hand vänt sig till Falu kommun för att höra om deras intresse av att köpa tillbaka fastigheten.

Men kvar i Falun med sitt kansli planerar skidförbundet att bli.

– Absolut, och vi är därför villiga att i framtiden hyra våra lokaler genom ett 20-årigt hyresavtal, säger Nicklas Carlsson.

Ett annat tungt avgörande skäl till att skidförbundet vill göra sig av med fastigheten, är de stora ekonomiska investeringar som måste till inom en snar framtid.

Omfattande renoveringar krävs i form av bland annat byten av fönster, värme och energi-förbättringar och utvändigt fasadunderhåll, men fastigheten behöver också byggas om för att klara dagens krav på en modern kontorsfastighet.

– Det stämmer. Behovet av att både renovera och utveckla fastigheten är stor. Vi saknar själva ekonomiska medel för att kunna göra de investeringarna. I stället letar vi efter andra alternativ. Som att någon partner tar över fastigheten mot att utföra de anpassningar som behöver göras, säger Nicklas Carlsson och fortsätter:

– Vi har först valt att vända oss till kommunen för att höra vad de har att säga, då vi ser dem som en lämplig partner. Fastigheten ska göras funktionsduglig inför skid-VM 2015 och vi vill därför få till ett beslut under hösten.

Vad händer om kommunen säger nej?

– Då får vi titta på andra alternativ.

Men skidförbundets fastighet ligger i ett strategiskt bra läge på Lugnet, alldeles invid skidstadion.

Inom kommunen förs därför diskussioner om att sammanbygga förbundets fastighet med en ny administrationsbyggnad, som först och främst skulle byggas för att användas under skid-VM 2015, men därefter skulle bli en kontorsbyggnad för flera aktörer. Fastigheten skulle ägas av LufAB.

– Läget är otroligt bra för kontor, och idén med att integrera vår fastighet med en nybyggd är inte dum alls. Men det ligger inte i skidförbundets intresse att investera miljoner i en sådan satsning. Möjligheterna finns att göra något bra av lokalerna, slutar Nicklas Carlsson.