Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidförbundet tar inget ansvar för Faluns backar

– Jag har sagt det förut: Skid-VM i Falun kunde inte ha blivit en större framgång än vad det blev. Men att mäta effekterna av det bara ett år efter går inte att göra, det är alldeles för kort tid.
Det säger Mats Årjes, ordförande i Svenska skidförbundet.

Skid-VM i Falun blev en enorm framgång för Svenska skidförbundet.

De svenska åkarna körde hem nio medaljer, varav två guld, vilket är ett nytt svenskt rekord för ett skid-VM.

Bäst lyckades Charlotte Kalla som tog hem ett guld, ett silver och två brons – totalt fyra medaljer.

Men även ekonomiskt blev mästerskapet en framgång, då skidförbundet får drygt 16,5 miljoner kronor av VM-bolagets vinst på 47 miljoner kronor - före dispositioner och skatter.

– Alla intäkter är viktiga för skidförbundets verksamhet, och vi är nöjda med det ekonomiska utfallet, det ska jag inte sticka under stol med. Det ger oss en chans att öka resurserna inom vissa områden. Men jag vill direkt säga att VM också gav en positiv bild av Falun, Dalarna och Sverige. Uppslutningen var enorm kring mästerskapet.

Hur märker skidförbundet av effekterna av VM?

– Att mäta effekterna bara ett år efter ett VM går inte att göra, sett till ökat intresse för skidåkning, eller ökat marknadsvärde. Vi får avvakta och se. Men VM var som sagt lyckat ur många aspekter.

Vad ska skidförbundet göra för "VM-pengarna"?

– För det första har vi inte fått pengarna än, då bokslutet inte är klart ännu. Styrelsen har därför inte tagit något beslut om var pengarna ska gå. Men i förbundet åker vi skidor för de pengar vi har, och det finns alltid luckor att fylla ekonomiskt. Vi vill alltid lyfta vår verksamhet brett.

Skid-VM i Falun skulle bli ett uppsving för svensk backhoppning. Förbundet satsade extra resurser på ett landslag, men några sportsliga framgångar nåddes inte.

Efter VM har det ekonomiska stödet till sporten minskat väsentligt, och backhoppningen får fortsätta sin kamp för att överleva.

– Det är så vitt jag vet endast en gren inom svenska skidförbundet som blivit tilldelade centrala medel vid ett antal tillfällen under årens lopp, och det är backhoppning. Annars fungerar det så i förbundet att alla intäkter har en adresslapp, beroende på vilken gren som en sponsor tecknat ett samarbetsavtal med. Avtal med respektive gren avgör var pengarna hamnar, och internationell tävlingsrepresentation är till 100 procent finansierade via avtal med sponsorer och samarbetspartners. Backhoppningen måste bära sina egna kostnader, säger Mats Årjes.

Den här vintern blir det inga tävlingar alls i Faluns nyrenoverade hoppbackar.

Och skidförbundet är inte heller berett att ta den ekonomiska risken det innebär att arrangera en internationell backhoppningstävling i dem.

– Är det verkligen svenska skidförbundets uppgift att vara tävlingsarrangör? Mitt svar på den frågan blir ett nej. Vi behöver en samarbetspartner för att arrangera tävlingar, och så vitt jag vet finns det just nu inget sådant intresse när det gäller internationella backtävlingar i Falun.

Backarna kostade 175 miljoner kronor att bygga. Har ändå inte skidförbundet ett visst ansvar för att det blir verksamhet i dem?

– Det görs stora investeringar i många skidanläggningar runt om i Sverige. Jag kan förstå att det finns en irritation bland Faluborna att backarna inte används, men hoppas och tror att det ska bli bättre aktivitet i backarna under åren som kommer.

– Men det går inte att säga att skidförbundet ska lösa det här. Falun ville ha VM, och från förbundets sida ställde vi mer än gärna upp på en sådan ansökan. Tillsammans gjorde vi en överenskommelse, där Falu kommun skulle stå för investeringarna i anläggningarna. Alla visste om förutsättningarna från början, säger Mats Årjes.