Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidar 130 mil på 30 dagar

Vita bandet, det handlar om att ta sig de 130 milen mellan Grövelsjön och Treriksröset med egen kraft.
– Nu ska det bli skönt att ge sig iväg, säger Niklas Bentzer från Sundborn, som tillsammans med kompisen David Erixon från Jönköping ska genomföra ett maraton om dagen i en månad på skidor.

– Vi har bara 30 dagar på oss, så vi åker med lätt packning och har istället lagt upp sju depåer efter sträckan upp till Treriksröset, förklarar Niklas, medan han kränger på sig ryggsäcken.

– Den väger bara 15 kilo så det ska gå att åka riktigt fort. Vårt mål är en mara om dagen, men det är till sist vädret som styr.

Niklas och David jobbar på STFs fjällstation, Storulvån och är vana fjällmänniskor.

– Ifjol åkte vi "Norge på langs", från Lindesnäs fyr till Nordkapp. Då handlade det om 250 mil och den turen tog närmare fem månader men då drog vi också pulka med packningen, berättar Niklas.

I år var det egentligen ingen tur inplanerad, men suget för att få uppleva den femte årstiden, vårvintern i de svenska fjällen blev för stor.

– Vi har nu bara en månad på oss, så nu åker vi fortare och med mindre packning.

Tanken är att de två ska utnyttja morgonskaren och ljuset optimalt.

– Snöstorm och dagsmeja är våra stora utmaningar, liksom givetvis materialproblem eller skador. Men det här ska gå bra, skrattar Niklas.

Målet, en mara om dagen, kan bli mer.

– Vi kommer att åka med tanke på väder. Går det att tjäna några mil när det är bra väder ska vi göra det. Blir det dagsmeja så kan det bli aktuellt att åka på nätterna, men förhoppningen är skare som vi kan skejta på.

När duon lämnade Grövelsjön på torsdagsförmiddagen sken solen, skaren bar hela vägen upp mot Jakobshöjden ovanför Grövelsjön, men vädret kan skifta snabbt på de 130 mil som väntar.