Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett halvår efter Anna Holmlunds olycka – nu berättar pappan vad som hände: "Var ren otur"

Efter tragedin i Italienska Innichen väljer nu Anna Holmlunds pappa Lars att berätta om olyckan för första gången.
– Det var ren otur, säger Lars Holmlund till SVT.

Annons

Under torsdagen kom beskedet om att Anna Holmlund ska flyttas hem till Sundsvall.

Skicrosstjärnan som kraschade i Italienska Innichen i mitten av december har legat i koma fram tills för en månad sedan, och nu berättar pappa Lars Holmlund för första gången om vad det var som hände i träningsåket som slutade i ren tragedi.

– Det var en ren olyckshändelse, hon var ensam i banan, vilket inte är vanligt. Det var träning, hon var okoncentrerad och fick ett felskär på ett av de sista hoppen och landade olyckligt med huvudet rätt in i det tredje hoppet, berättar han för SVT Västernorrland.

Olyckan inträffade i slutet av skicrossbanan, och Anna landade i en stenhård isvägg, med huvudet före.

– Det blev tvärstopp mot isen, säger Lars Holmlund och menar att inga hjälmar i världen hade hjälpt mot kraften.

Lars Holmlund, tar här emot pris åt Anna Holmlund på Medelpads Idrottsgala där hon utsågs till årets kvinnliga idrottare.

Han berättar också att det inte var något fel på säkerheten i Innichen, och väljer i stället att hylla den personal som fanns på plats.

– Det var fantastisk service med tre läkare i målområdet, hennes sjukgymnast var där och hon fick transport till sjukhuset på en gång med helikopter, det fungerade väldigt bra, säger Lars Holmlund.

Han säger också att det är svårt att styra över sitt barn, trots att man alltid vet riskerna med sporten.

– Min fru har lite då och då sagt, ”är det vettigt det här?” Men det var Annas vilja, det var det här hon absolut ville göra. Hon var så entusiastisk och tränade som en besatt för att kunna fortsätta att vinna, berättar Lars för SVT och fortsätter:

– Hon hade VM och OS som mål, det är svårt som förälder att säga ”nu lägger du ner det här”, det har inte jag kommit på tanken att säga.

Mer läsning

Annons