Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skickligt, men ljummet

Trots tre skickliga musiker så blir det lite ljummet när Dalateatern bjuder på Kultursoppa. Några extra nypor mustiga kryddor skulle inte ha suttit fel.

Trion Sofia Sandén, Ian Carr och Anders Nygårds har alldeles nyligen gett ut skivan Tänk om och presenterade låtar från den på Dalateaterns kultursoppa på fredagen. De visade prov på både tolkningar av traditionellt material och egenkomponerade låtar. Musiken är ett amalgam av keltisk- och skandinavisk folkmusik och åtminstone i den här konstellationen så betonas likheterna snarare än skillnaderna. Det är helt enkelt ett fullt naturligt giftermål mellan två traditioner. De är samtliga verkligt skickliga musiker, med en lätthet i uttrycket, och som samspelar lyhört. Charmiga är de på scenen också, särskilt Ian Carr.

Däremot så tycker jag inte att låtmaterialet är helgjutet och trion balanserar ibland vingligt på den tunna linjen mellan det genialt enkla och det banala. Jag skulle inte påstå att de landar i det senare, men det är bara undantagsvis som jag känner något på djupet. Det sker exempelvis när Anders Nygårds spelar en försiktig och melankolisk polska eller i titelspårets Tänk om. Tonsättningen av Pär Lagerkvists Nu löser solen sitt blonda hår är också fin och man blir uppiggad av Nailsworth polska, som går över i en snabb jig.

Sofia Sandén må vara en av våra mest välrenommerade folksångerskor, men jag upplever hennes sångstil som en smula anonym, trots en klockren tonsäkerhet. Den ålderdomliga fraseringen lägger sig ibland som ett filter som skapar distans snarare än närvaro. När hon plockar upp fiolen och de spelar instrumentalt alla tre så svänger det som mest.