Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skenande kostnader med hyrläkare - "Företagen och läkarna utpressar oss"

En ny rapport från Konkurrensverket visar att hyrläkare kostar landstingen över en miljard kronor, Dalarna ligger i topp med sina kostnader. Landstingsrådet Ingalill Persson (S) menar att det måste bli ett stopp.

Konkurrensverket presenterade i onsdags en undersökning som visar att inhyrda stafettläkare kostar Sveriges landsting 1.1 miljarder kronor. Räknat per invånare är kostnaderna högst i Dalarna, i fjol kostade det landstinget 193 miljoner att hyra in läkare. Övrig inhyrd personal är inte inräknad.

– Vi är utsatta för mer eller mindre utpressning av de här företagen och läkarna. De begär hutlösa löner för sina insatser och får de inte det så går de till nästa landsting som kanske är ännu mer utsatta, säger Ingalill Persson.

Ingalill Persson förklarar att landstinget försöker göra sig så oberoende som möjligt av stafettläkare och pekar på att Dalarna är det landsting som utbildar flest läkare i hela landet.

Läs mer: Bemanningsföretag efterlyser diskussion med landstinget

Det är nu 95 stycken ST-läkare i landstingets primärvård. Ett beslut om att stoppa stafettsköterskor har också tagits och inom psykiatrin har det på nationell nivå lagts fram förslag att helt stoppa inhyrda läkare 2017.

– Vi försöker göra oss så oberoende som möjligt av stafettläkare. Vi gör allt vi kan för att få bort dem. Tyvärr kommer vi inte till någon överenskommelse på SKL (Sveriges Kommuner och Landsting).

– Det är ju egentligen inte så att vi använder oss av fler stafettläkare än tidigare, men kostnaden har ökat något alldeles kopiöst. De har satt det i system att ta mer betalt. De begär ju alldeles otroligt oanständiga löner, menar Ingalill Persson.

Gunnar Svärd är ordförande i Dalarnas Distriktsläkarförening, och anser att stafettläkarna enbart är en kortsiktig lösning.

– Vi jobbar ju stenhårt i primärvården för att få fasta doktorer och kontinuitet. Det fattas ungefär hälften av fasta läkare i Dalarnas primärvård, en del vårdcentraler skulle inte fungera om det inte fanns hyrläkare. Men det är absolut ingen lösning att ta in hyrläkare, det kan vara en kortsiktig lösning men inte på lång sikt, säger han.

Gunnar Svärd menar att systemet är dåligt för patienterna, och att ytterligare kostnader finns på grund av fler återbesök och uppföljningar som inte skulle ske i samma mängd om patienterna hade samma läkare.

– Kontinuitet är något som det pratas om förvånansvärt lite. Om patienten är trygg så kan saker till exempel lösas per telefon eftersom man känner varandra sen tidigare. Byts läkarna ut så har varje läkare olika uppfattningar och kunskap, som läkare blir man mer osäker, säger Gunnar Svärd.

Ingalill Persson håller med och menar att landstinget har för högt antal provtagningar på patienter som det inte är relevant att ta prover på. Hon menar att många av patienterna på vårdcentralerna är äldre och behöver träffa sin läkare regelbundet.

– De måste börja om varje gång de träffar sin stafettläkare. På så vis blir vården sämre, och kontinuiteten blir sämre. Och så får vi dessutom en kostnadsspiral. Det här systemet är någonting som jag tycker Sverige bara måste få bort, säger hon.