Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skenande kostnader för PRO-gård

PRO Husby är sannolikt bygdens mest aktiva förening. De anordnar sy-, snickeri- och engelskakurser, trivselbingo, motionsdans och boule. Men skenande kostnader för PRO-gården har lett till att föreningen nu söker hjälp utifrån.

PRO-gården i Långshyttan, en röd huslänga med vita knutar på Sexbovägen, var en gång arbetarbostäder med tre ingångar.

Efter att ha köpt fastigheten från Klosterverken blev det PRO:s samlingslokal 1974, den mest attraktiva som PRO har i Dalarna, enligt dem själva.

"Nybygget 1", som huset heter, är Q-märkt. Det innebär att inga ändringar får göras på fastighetens utsida. Det är däremot fritt fram att bygga om invändigt.

Under årens lopp har många förbättringar skett. En vedbod som i dag är vävstuga har byggts, verandor har tillkommit och ytterväggar och vindsgolv har isolerats.

Men nu är renoveringsbehoven återigen stora, samtidigt som elpriserna har skjutit i höjden. Förra året gick föreningen drygt 8000 kronor back, vilket ledde till att medlemsavgiften höjdes med 20 kronor.

Alla arvoden togs bort och annonseringen drogs in för att spara pengar.

– Men det måste vi ta upp igen. Vi måste kunna tala om för allmänheten vad vi gör, säger ordförande Sigge Wilhemsson.

Nu behöver trägavlar bytas, övervåningen fixas och fönster åtgärdas. En ramp är planerad vid nötutgången så att rullstolsbundna personer ska kunna ta sig ut.

Ica i Långshyttan har lovat att sponsra. Det är ett ömsesidigt samarbete, säger Sigge, eftersom pensionärerna är måna om att ha kvar Ica i Långshyttan.

Nu söker föreningen fler sponsorer, både privatpersoner och företag.

– Pengarna ska inte gå till den allmänna verksamheten utan till byggnaden, understryker kassören Lars Simonsson.

PRO:s verksamhet i Långshyttan är imponerande. Föreningens 325 medlemmar, varav de flesta bor i Långshyttan, erbjuds kurser i snickeri, sömnad och engelska. Det anordnas dans i Folkets Park i Hedemora, försäljning på "Brukets dag", en hemvändardag för Långshyttebor och sill- och surströmmingsmiddagar på gården.

– Jag brukar spela, sjunga och ljuga när de kommer hit, säger Sigge Wilhemsson med ett leende, och nickar mot den "tekniska orgeln" som han kallar den.

Trots att det ekonomiska läget just nu ser mörkt ut, tillåter han sig att drömma om gårdens framtid.

– Ett måleri med ett ordentligt utsug, det vore något, säger han.