Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skeer-fråganskär i hjärtat

Annons

Den 8 oktober publicerade jag ett brev från Sigurd Jönsson i Skattungbyn. Han hade synpunkter på folkparken Skeers öde. Jönsson ställde en rad frågor till ledningen för Orsa kommun och jag lät förstå att Marie Olsson (S), kommunalrådet, var välkommen med sina synpunkter . Hon har hörsammat inbjudan till medverkan med nedanstående inlägg:

"Som socialdemokrat är det inget lätt beslut att ta att sälja en folkpark. Både folkparkerna och Folkets Hus byggdes en gång upp för att människor skulle ha möjlighet att mötas på olika sätt och för att tillgängliggöra kulturen för många människor. Tyvärr ser samhället inte längre ut så. Det är få kommuner som äger folkparker idag. Människor har i dag så många möjligheter till möten och kultur och folkparken används inte alls i samma utsträckning som förr.

Även om det skär i hjärtat så måste vi i kommunen pröva alla våra kostnader och se var det går att spara. I det övervägandet har vi tittat på hur Skeer används i dag och de kostnader vi har. Under 2011 var det 43 aktiviteter på Skeer. Det var 14 danser varav tio var SPF och fyra Mora Dansklubb. Nio dagar hyrdes ut till barnprylsförsäljning, fyra för mässor och två för möten. Under 2011 var det elva musikarrangemang på Skeer varav åtta var Digerbergets skolas egna arrangemang. Det var alltså tre musikarrangemang utöver det skolan anordnade. Hyresintäkterna uppgicck till 68 500 kronor. I debatten låter det ibland som att det är otroligt mycket arrangemang på Skeer, men så här såg verkligheten ut 2011.

Vi inte kommer att noga följa upp till vem vi säljer Skeer och till vad parken ska användas till. Det är vi politiker som beslutar om köpeavtal och godkänner köpet. Däremot kan vi inte vid en försäljning ställa krav på att det ska vara som det är idag. Vilken privat intressent vill köpa något där de måste gå in med mellan 300 000 och 500 000 kronor för att täcka ett årligt underskott?

Vi har en vackert belägen folkpark, men den används för sällan och vi får inga intäkter på utsikten. När det gäller målningen av Mårten Andersson, minns jag fortfarande när Rune Mångs visade runt mig på Skeer för många år sedan och hur han pratade om denna målning och om konstnären. Jag glömmer aldrig den rundvandringen. Jag lovar att kommunen tar hand om målningen. "