Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skebergs hemliga norska agenter

Det började som hälsoläger.
Sen var den officiella statusen utbildning av norsk militärpolis.
Egentligen var Älgberget och delar av Skeberg läger för norska specialstyrkor under andra världskriget.

Det var fullsatt i Skebergs bygdegård i lördags förmiddag då ytterligare en del av bygdens hemliga historia under andra världskriget berättades.

På väggarna fanns både gammalt och nytt material samlat i en stor utställning och vid scenen stod författaren Anders Johansson - inbjuden för att berätta om tidsandan i stort i Sverige och Norge samt vad som faktiskt pågick i Skeberg och Älgberget de sista åren av andra världskriget.

Johansson har skrivit boken Den glömda armén: Norge - Sverige 1938-1945 och det var under arbetet med den som Skeberg, Älgberget och en underlig plats kallad "Odden" dök upp.

Det sistnämnda en plats där de allra hemligaste norska militära styrkorna utbildades - ett läger som tränade sabotörer och då speciellt de som arbetade med sprängning.

– Jag pratade med både norrmän och svenskar om "Odden", men det var svårt att få fram uppgifter. Tillslut fick jag ett foto taget utanför verksamhetens högkvarter. Över dörren på den timrade stugan stod "Jonsgården" eller "Jofsgården", berättar Johansson.

Det visar sig vara Jobsgården och "Odden" är lika med Femviken/Femviksudden i nordöstra delen av Djursjön. Allt föll på plats tack vare en tidningsartikel om skådespelaren Thor Modéns sommarhus i Skeberg - Jobsgården.

De hemliga norska agenterna på specialträning i Skeberg beskrevs som "tystlåtna och mycket vältränade".

Specialstyrkan hade både sten och vedträn i ryggsäckarna när de tränade och minst sagt speciella metoder när de övade tillsammans med grupperna på Älgberget.

– De hände att de flera gånger anföll med skarp ammunition - utan att berätta det för motparten. Ingen ska dock ha skadats, sa Anders Johansson.