Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatteverket avvaktar en juridisk prövning

Fäbodkullan Tin Gumuns är trött och besviken.
Skatteverkets ledning visade förståelse för hennes situation, men avvaktar den juridiska prövningen av Karl-Tövåsen-ärendet.
– Det som driver henne att fortsätta är folkets stöd, förklarar Inge Östlund (C), ordförande i Rättviks kommuns samhällsutvecklingsutskott.

Tin Gumuns och hela Rättviksdelegationen hade hoppats på att Skatteverkets ledning – efter att ha fått information om fäbodväsendet och Karl-Tövåsen – skulle vara beredd att verka för att undanta viss fäbodverksamhet från den lagstadgade skyldigheten att hålla kassaregister.

Läs om Tins förhoppningar inför mötet: Karl-Tövåsens Tin i möte med Skatteverkets generaldirektör

– Vi framförde våra argument; att Karl-Tövåsen saknar elektricitet och mobiltäckning samt att det är en känslig kulturmiljö, berättar Rättviks näringslivschef Markus Svensson.

Läs mer: Ett kulturarv värt att vårda och

Länsstyrelsen: Att förvalta ett aktivt fäbodbruk är en nationell angelägenhet

Han berättar att fäbodkullan gjorde en strålande insats, åskådliggjorde problematiken på ett bra sätt, visade på fäbodarnas betydelse – och faktiskt berörde verkets tjänstemän.

– Men generaldirektören Ingemar Hansson, den nationelle samordnare Conny Svensson och enhetschefen Anders Bäck hänvisade till lagstiftningen och till att kammarrätten gett prövningstillstånd för ärendet. Personligen kan jag tycka att det är viktigt att statliga verk tar egna och smidiga beslut för att inte belasta redan hårt arbetande och av regelverk pressade småföretagare, säger näringslivschefen.

Conny Svensson säger att han och verksledningen har stor respekt för Tin Gumuns, den verksamhet hon bedriver och fäbodväsendets betydelse nu och i framtiden.

– Det har hittills inte beviljats speciellt många undantag från skyldigheten att hålla kassaregister. Ett sådant undantag gäller avsides belägna fjällstugor, där man av olika skäl inte kan och får ha dieselaggregat. Vi har bedömt att det finns förutsättningar att ha kassaregisterhållning i Karl-Tövåsen, berättar han och tillägger att "domstolarna har vart tydliga med att näringsidkare har långtgående skyldighet att ha kassaregister när de omfattas av regelverket".

– I det här fallet avvaktar vi nu kammarrättens prövning, säger han.

Inge Östlund betonar att verksledningen utgörs av tjänstemän, myndighetspersoner, som gör sitt jobb och följer regelverken.

– Ändå kan jag inte låta bli att tycka att även om man lever efter ett fyrkantigt regelverk måste man innerst inne vara människa och göra undantag – om regelverket ger stöd för undantag, säger han.

Rättvikspolitikern tror också att om Tin Gumuns haft en annan uppbackning när hon först ansökte om undantag hade det här redan kunnat ha varit avgjort till hennes och fäbodbrukets fördel.

Läs mer om Inge Östlund åsikter i ärendet: Hon för fädernas arv vidare

– Men man kan inte begära att en ensam och hårt arbetande småföretagare ska ha den insikten och dessutom ekonomi att köpa in tjänster av den här typen, anser han.

I bästa fall kan kammarrätten pröva ärendet kring årsskiftet.

– Det här har redan kostat Tin Gumuns enormt med tid och kraft. Vi är många som hoppas att hon ska orka med att gå i bräschen för det här och att hon ska få rätt, säger Inge Östlund.