Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skattelättnad retar pensionärerna

Ett hån mot landets pensionärer. Så beskriver Inger Nyberg, ledamot i SPF:s förbundsstyrelse, regeringens förslag om skattelättnader för pensionärer.
– Vi pensionärsorganisationer kommer att agera mot detta. Var så säker, säger hon.

I början av månaden berättade DT om de samlade pensionärsorganisationernas öppna brev till regeringen och finansminister Anders Borg. I brevet krävde landets pensionsärsorganisationer en skattesänkning som motsvarar nivån för vanliga löntagares jobbskatteavdrag.

Bakom brevet stod landets samtliga stora pensionärsorganisationer, SPF, PRO, SKPF, RPG och SPRF, med totalt nära en miljon medlemmar. En av arkitekterna bakom uppropet var Inger Nyberg, Älvdalen. Hon sitter med i SPF:s förbundsstyrelse.

– Allt vi vill, och ville, är rättvisa. Varför ska vi pensionärer särbehandlas med ett annat skattesystem än löntagare. Vi ska naturligtvis behandlas som vilka inkomsttagare som helst. Annars kan man ju börja befara att andra grupper i samhället kan komma att drabbas i framtiden, säger hon.

SPF liknar regeringens förslag om sänkt skatt för pensionärer med en fet örfil.

– Regeringens löfte om en skattesänkning på 50 kronor i månaden känns som ett hån. För att komma rätt i nivå ska vi ha minst 500 kronor - i månaden. Inte per år, säger Inger Nyberg.

SPF menar att dagens skattesystem är orättvist.

– Det har till och med slagits fast i domar att pension är innehållen lön. Då är det helt fel att beskatta oss på annat sätt än vanliga löntagare. Det är bara Sverige som straffar pensionärer så här. I vissa länder är pensionärer till och med skattebefriade, säger hon.

Den föreslagna skattesänkningen ger mellan 500 och 700 kronor per år för en majoritet av landets pensionärer.

– Det hade faktiskt känts bättre om detta förslag helt uteblivit. Nu känns det bara som ett stort hån. Att de kastar till oss en smula så att vi ska hålla oss lugna, säger hon.

Pensionärsorganisationerna rustar redan för någon form av reaktion.

– På något sätt kommer vi reagera. Det är helt klart. På fredag ska vi ha ett möte i Stockholm med pensionsguppen. Vi kommer naturligtvis prata om detta och besluta hur vi ska gå vidare, säger hon.

Det blir troligtvis en gemensam manifestation av något slag.

– Som jag ser det är det viktigt att vi alla pensionärsorganisationer gemensamt pratar i hop oss om detta - så att det blir styrka i vår reaktion mot detta. Vi pensionärer kommer att ta ett rejält krafttag mot detta. Så mycket är helt klart, säger Inger Nyberg.