Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skattehöjning menutan Ludvikalöften

Nej till höjd kommunskatt – men ja till höjd landstingsskatt.
Socialdemokraterna i Ludvika har utan invändningar gått med på att landstingsskatten höjs med 50 öre.

Det innebär att den som tjänar 10 000 kronor i månaden före skatt får skatten höjd med 50 kronor i månaden 2013. Den som tjänar 50 000 kronor får skatten höjd med 250 kronor.

Trots att Ludvika kommun haft bekymmer med ekonomin i flera år har Socialdemokraterna med ordföranden Ingvar Henriksson i spetsen hela tiden sagt nej till att höja skatten.

– Höjd skatt skulle slå hårdast mot dem med de lägsta inkomsterna, har varit det stående argumentet.

Ingvar Henriksson medger att samma förhållande gäller för höjd landstingsskatt. Men det är nödvändigt att höja den skatten, anser han.

– Det går inte att hålla på och osthyvla hela tiden om vi ska kunna behålla en bra sjukvård. Genom skattehöjningen kommer sjukvården att tillföras 250 miljoner kronor.

Stora nedskärningar gjordes på Ludvika lasarett för drygt ett år sedan och ledande S-företrädare i Ludvika har fått mycket kritik för att de, som det har ansetts, lade sig platt för landstingsledningen.

Har ni nu fått löften om till exempel fler vårdplatser på lasarettet om ni ställer er bakom skattehöjningen?

– Nej, det har inte getts några löften eller garantier. Men om skatten inte höjts hade man fått skära ännu mer i kostnaderna och Ludvika kunde ha drabbats av ytterligare nedskärningar, argumenterar Ingvar Henriksson.