Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skarpt läge för DVAAB

Rättviks avloppsreningsverk ska byggas om för 30 miljoner kronor. Allt för att klara framtida utvidgad avloppsrening.
– Kollektivet får betala, säger styrelseordförande vid Dala Vatten och Avfall, Inge Östlund.

Annons

Enligt planerna ska verket byggas om under 2013-2014. Kostnaden 30 miljoner slås ut över lång tid, menar Östlund. I slutänden är det alla som är anslutna till reningsverket som får betala "kalaset" via höjda avgifter.

Det var för ett par månader sedan ihärdigt regnande visade att reningsverkets kapacitet inte höll måttet. Orenat avlopp rann ut i Siljan vilket resulterade i tillfälligt badförbud.

– Det ligger i pipen att bygga om verket. Vi kan inte skynda på ärendet mer än vi gör. Vi behöver ett ja från länsstyrelsen. Ärendet ligger där för behandling.

Reningsverket, som byggdes i början av 1960-talet, kan ta emot 17 000 kubikmeter avloppsvatten per dygn. Normalflödet ligger kring 3 000 kubikmeter. Sommarens extrema regnande resulterade i 18 000 kubikmeter avloppsvatten. Så gick det som det gick. En omöjlig situation, menar Östlund.

– Det kan hända igen vid extrema flöden även efter ombyggnad, men sannolikheten minskar avsevärt.

– Vi är tvungna att ha ett nytt verk. Vi får inte koppla in nya bostadsområden om vi inte ökar kapaciteten.

Inte nog med det. En ny reservvattentäkt finns på önskelistan även om det ligger lite längre fram i tiden. Vattentäkten vid Stora industriområdet fungerar men:

– Placeringsmässigt är det inte optimalt.

Dessutom måste vattnet i täkten renas från halter av mangan. En sannolik reservvattentäkt är sjön Skäftringen mellan Rättvik och Gärdsjö.

– Alltting pekar på Skäftringen. Vi vet inte riktigt hur det blir. Det är en lång process att ta fram en reservvattentäkt, avslutar Inge Östlund.