Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skapa den kompletta kulturskolan

Den 11 oktober fattade kommunfullmäktige i Falun ett viktigt beslut om att skapa en kulturskola i Falun. Samtidigt cirkulerade ett rykte om flytt av estetprogrammet och naturprogrammet från Haraldsbo till Lugnetgymnasiet. Det upprörde oss elever, och vi bad därför gymnasiechefen om ett möte för att få svar på våra frågor. Dessvärre blev vi inte mycket klokare av det.

Så här är läget: Vi har förstått att Falu kommun behöver spara in ungefär 35 miljoner kronor i gymnasieskolan nästa år. Varför? Elevkullarna minskar och fler elever väljer frigymnasium. Då det kostar att driva flera lokaler har ett förslag lagts fram om att flytta Estet- (och Naturprogrammet) till Lugnet. För att få plats med dessa program på Lugnet ska i sin tur ekonomiprogrammet flyttas till Kristineskolan. Detta kräver en hel massa ombyggnader och anpassningar. Därför ska Mediehuset anpassas för estetisk verksamhet, genom nya musik-, dans-, teater- och bildsalar, och ett annat hus ska anpassas för naturprogrammet. Dessutom vill ni bygga en helt ny aula.

Då undrar jag: Har ni verkligen tänkt igenom det här tillräckligt bra? Genom att planera en ny aula och musiksalar har ni visserligen tagit med en del av saker som är nödvändiga för oss, men det finns så mycket mer ni inte har räknat med. Vi på musikestet har hittills delat många av våra lärare med Dans och Musikskolan (DoM). Totalt har vi cirka 150 personliga instrumentlektioner i veckan. Om vi nu flyttar till Lugnet, och DoM inte gör det, kommer detta skapa nya problem. Vi har runt tio minuter mellan lektionerna och på den tiden hinner vi aldrig ta oss mellan skolorna.

Beslutet om en ny kulturskola öppnar därför en helt ny möjlighet. Den skulle kunna inrättas på gamla läroverket, dagens Kristinegymnasium. Och då skulle det passa utmärkt att involvera estetprogrammet i detta. En flytt av estetprogrammet till Kristine skulle innebära att man inte behöver bygga en ny aula, och behovet av en massa transporter för de individuella instrumentlektionerna finns inte längre kvar. Tvärtom skapas då ramen för ett nära samarbete mellan den nya kulturskolan och kommunens estetprogram.

Så sluta satsa på fel platser, och låt oss tillsammans skapa den kompletta kulturskolan!

Wanja Kaufmann

är elev på Haraldsbogymnasiet

Fotnot: I morgon redovisar den politiska majoriteten i Falun sina tankar kring gymnasieskolan i framtiden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel