Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skånska skrällde på St Andrews

Annons

Louise Friberg, _4.

Den stora överraskningen på ledartavlan när British open inleddes på klassiska St Andrews var en skånska.

Friberg var bara två slag efter världsettan Lorena Ochoa efter sin skrällöppning.

Liksom mexikanskan drog Helsingborgs Louise Friberg fördel av det fina förmiddagsvädret i St Andrews. I lätta vindar visade hon upp ett stort spel. Ronden innehöll två birdies på första nio, ytterligare fyra på invägen då även två bogeys kom med på scorekortet.

På en bana där hon bara gått två träningsrundor.

Inte ens ett besök i den berömda bunkern på Road Hole, det 17:e, kunde förta hennes glädje. Det hål som gjorts om till ett par fem och som blev första rondens mesta birdiehål resulterade i en bogey för Friberg.

En sänkt tremetersputt på 18:e förde henne tillbaka till fyra under par och med sina 69 slag lade hon sig i slagposition bakom Lorena Ochoa.

Louise Friberg skulle inte heller ha något emot mer skotska Atlantvindar.

Den 27-åriga skånskan har tidigare studerat och spelat golf i USA i sex år. Dit vill hon tillbaka, men LPGA-touren får nog vänta något år till. Vänner, familjen och sambon Gustaf gör sitt till. Och under sitt andra år på Europatouren har hon varit topp-tio tre gånger med två fjärdeplatser som bäst.

Går det riktigt bra i British open så kan Louise Friberg till och med bli aktuell till Solheim cup. Europalaget tas ut den 21 augusti och tävlingen på Old Course ger mest poäng av de tre som återstår.

TT

Mer läsning

Annons