Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Skänk så mycket ni kan!"

Secondhand butiken Källan i Siljansnäs har skänkt 50 000 kronor till Världens Barn.
För det fick man diplom i går och passade då också på att via pressen utmana övriga företag och föreningar i kommunen.
– Skänk så mycket ni kan!

Tack vare Källan i Siljansnäs har Leksand redan nu samlat in mer pengar till Världens Barn än förra året - men man nöjer sig inte med det.

– Nej, vi utmanar alla andra företag och föreningar att haka på och skänka pengar, säger Kerstin Backhans och Ingrid "Aspingrid" Asp.

– Öckerö brukar bli bästa insamlingskommun, varför skulle inte Leksand kunna bli det i år? Ni behöver inte skänka 50 000, men skänk så mycket ni kan! uppmanar de.

Själva gick Kerstin Backhans och "Aspingrid" på var sitt håll och funderade på hur secondhand butiken Källan skulle kunna medverka i insamlingen till Världens Barn.

För att få fakta bjöd de in politikern och Siljansnäsbon Sakarias Winberg som nyligen blivit regionsamordnare för Världens Barn i Dalarna.

– Vi träffades och jag berättade om organisationen och hur insamlingen går till och jag var helt inställd på att de skulle skänka 500 - kanske 1 000 kronor, berättar Winberg och fortsätter:

– Sen visar det sig att de vill ge betydligt mer pengar. Jag höll på att tappa hakan när de sa 50 000 kronor!

Kerstin Backhans och tittar på "Aspingrid" och ler.

– Ja, det var kul. Vi hade ju inte hunnit prata med varandra om summan innan Sakarias kom, men vi hade båda tänkt 50 000 kronor och så blev det!

Den som skänker 50 000 kronor eller mer får förutom ett diplom även sitt namn med i TV . Härom kvällen - i ett program inför den stora insamlingsgalan som kommer att sändas på fredag kväll i SVT1 - rullade Källan och Siljansnäs förbi i nedre delen av bilden samtidigt som drottning Silvia gav sitt stöd till insamlingen.

– Det kändes lite speciellt. Även om vi inte gör det här för diplom eller TV, fortsätter Kerstin Backhans.

I november för två år sedan slog Källan i Siljansnäs upp portarna i det gamla missionshuset mitt emot pizzerian. Hittills har man skänkt 380 000 kronor till olika välgörande ändamål.

Två dagar i veckan - onsdag eftermiddag och lördag förmiddag/lunch - har man öppet för allmänheten och folk kommer då från när och fjärran - både för att fynda och för att lämna saker, kläder och möbler.

– Vi har fullt upp att ta hand om allt vi får - jag är här varje dag och det är många andra frivilliga också. För lika viktigt som det är att få in pengar till välgörenhet är den sociala biten.

– Källan är en samlingspunkt och hit är alla välkomna! avslutar Kerstin Backhans.