Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Skandal att kommunen gör så här"

Nästa helg är det stor dragspelsstämma på hotellet i Älvdalen. Gräddan av dragspelare och dragspelsfantaster i Norden kommer till Älvdalen för att bland annat gå på Hagströmmuseet. Men kommunen har just stängt museet och skickat hem personalen.

Isa Jonsson, född och uppvuxen i Älvdalens kommun, är tillsammans med sin man Leffe Jonsson arrangörer av dragspelsgalan Övdalstreffin på hotell Älvdalen sedan många år. Nästa helg är det dags igen. Men i år är både Isa och Leffe väldigt upprörda över att alla dragspelare och dragspelsfantaster som kommer till Älvdalen inte kan gå på Porfyr- och Hagströmmuseet i Älvdalen.

– Ja, det är en skandal utan like, säger Isa Jonsson.

– Jag fattar inte vad kommunen håller på med, det är helt orimligt att stänga Hagströmmuseet i Älvdalen, säger Leffe Jonsson. Särskilt som det finns kunniga personer som vill ställa upp och guida.

– Älvdalen är ju dragspelets ursprungsort i Sverige och Norden. Eliten av dragspelare kommer till Älvdalen nu tillsammans med landets meste dragspelsexpert samtidigt som Hagström är hetare än någonsin i både länet och landet.

– Så här får det bara inte gå till, säger Isa Jonsson.

– Jag har pratat med kommunalrådet Kjell Tenn och krävt att de öppnar museet för alla dessa dragspelsfantaster på lördagen. Men jag har inte fått något besked ännu.

– Vi har alltid gått till museet under de 12 år vi haft Övdalstreffin som dragspelsstämman heter, på hotell Älvdalen. Alla går till Dragspelsmuseet varje år och i år är det extra viktigt då vi har Sveriges meste dragspelsexpert Bo Gävert med oss, säger Isa Jonsson.

– Vi vill ju visa det bästa kommunen har: Hagström och museet. Det borde ju också vara viktigt för kommunen att få visa upp vad man har för så många utsocknes besökare. Men, det är stängt, säger Isa Jonsson upprört.