Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skammen kan växa till inre sår

- Vad de skäms, de där som dricker. Eller kanske de dricker för att de skäms, tänkte Göran när han 1993 började "hjälpa till med den andliga biten" på missbruksenheten i Falun.

Ordet skam dök ofta upp under möten med missbrukare, och Göran Larsson började läsa, tänka och fråga kring skamkänslor.

Snart förstod han att det handlade även om honom.

- Ibland kommer det sådana där oh-shit-moments i ens liv, som vänder upp och ner på tillvaron. Och så får man börja ta tag i något man helst skulle vilja slippa ifrån.

Dessutom var gensvaret stort från blivande läkare, sköterskor och andra som kom för att lyssna på de korta föredrag som Göran höll. Skammen fanns inte bara hos missbrukarna.

Folk frågade efter något skrivet, och till slut blev det boken Skamfilad. I den analyserar Göran skamkänslor, men berättar också om hur man kan ta sig ur skamvrån. Språket präglas av vardaglig ordglädje, det inomkyrkliga och strikt psykologiska språket har han lagt på hyllan.

Han vill att folk ska förstå, och har alltid tyckt om att skriva. Nu blev det lite mer än de två A4-ark som behövs till en predikan eller de två A5-blad som behövs till ett vigseltal.

Till vardags är Göran Larsson präst och terapeut vid Sankt Lukas i Dalarna, Svenska kyrkans familjerådgivning, som ligger i Falun.

På sätt och vis har han gått och burit på boken ett helt liv, skamkänslorna har ju funnits där inom honom.

- Man skriver det man själv behöver läsa, så är det ofta, säger Göran.

Alla kan vi känna skam, åtminstone den milda formen. En sund skam som gör att vi rodnar eller tittar bort när någon gräns överträds.

Men det är obehagligt lätt att grundkänslan förvärras. Göran har uppfunnit verbet "att skamma". Det är när människan, ofta som barn, drabbas av hån, förakt eller kontaktlöshet. Sker inom familjen så kan barnet inte smita. Ofta reagerar det på skamning genom att försöka vara till lags.

- När min generation växte upp var det helt okej att få barnen att skämmas, säger Göran Larsson. Han är 54 år och minns sin första fröken i Värmland som faktiskt satte barnen i skamvrån.

Många går och bär på mer eller mindre allvarlig skam, men som är svår att fästa i ord och bilder. Och den är svår att ställa frågor om, upptäcker jag under intervjun.

Kyrkans folk talar fortfarande om skuld, men Göran tycker sig se att vi går från ett skuldsamhälle till ett skamsamhälle.

- Man kan inte bota skam med samma medicin som man botar skuld. Förlåtelse biter inte på skammen. Om man försöker far folk illa, och det finner de sig inte i nu för tiden. Då söker de sig någon annanstans. Kyrkan är full av människor som vill väl, ändå blir det fel ibland. På den punkten måste kyrkan byta tänk, säger han.

Skam ger känslan av att inte duga, självtvivel och självförakt. En börda man bär med sig. Symptomen kan vara olust, svårt att vara nöjd, rastlöshet och rotlöshet, ett stressat behov av att göra något hela tiden, eftersom tomrum skrämmer.

- Bästa beviset för att vi går mot ett skamsamhälle är egentligen att vi ser hur försvaret mot skam breder ut sig, säger Göran.

I sin bok beskriver han skamkorset, med F-ord vid de fyra armarna - olika försvar som människor använder mot outhärdliga skamkänslor.

Och alla dessa fyra försvar blir vanligare. Göran ger oss den kort-korta versionen av skamkorsets fyra punkter:

Försvinna: Den ökande isoleringen i samhället, att folk slutar lita på varandra, tro på Gud, engagera sig i föreningar, leva i fasta förhållanden.

Förföra: Människor som försöker vara till lags och inte vågar/kan sätta gränser. Här finns hela utbrändhetsproblematiken. Flexibla och högpresterande anpassar vi oss rakt in i väggen.

Förvandla: Hela drogsvängen med alkohol, tobak, spel, sockerberoende med mera. Vi är uppfinningsrika i att hitta sätt att ändra hur vi mår.

Förgöra: Ont ska med ont fördrivas och skam mötas med skamlöshet.

- Har du sett Ricky Lake? Det är en studie i skamlöshet, säger Göran och beskriver hur deltagarna berättar om sina mest intima hemligheter, hur programledaren står bland publiken, hånfull och häpen, hur ordningsvakter får hindra deltagarna från att slåss i pauserna. Han tycker att jag ska glömma sekundärskammen som gör att jag vrider mig i tevesoffan, och studera fenomenet.

Förr var dagboken hemlig. Nu lägger vi ut den på nätet och kallar den blogg. Skamlöshet innebär bland annat att inte kunna hålla det privata privat.

Skamsamhället syns också när företagsledare och politiker får löpa gatlopp för felsteg. Hade det handlat om skuld skulle de ha fått göra rätt för sig. Nu handlar det om skam och då ska de bara försvinna, ta sitt ansvar och avgå. Göran vill byta ut ordet syndabock mot skambock.

Är skam värre än skuld? Tja, för 1700-talssvensken var skulden nog så otäck. Sonade man inte den så hamnade man i helvetet.

- Men jag brukar säga att stark skam är helvetet på den här sidan döden, säger Göran.

Nästan halva boken handlar om utvägar ur skamträsket. Göran citerar någon okänd "Materialet som änglar görs av är smådjävlar som tröttnat på helvetet och förstått att det finns en väg ut".

Om skam hör ihop med ensamhet och utanförskap, så är boten samhörighet. Det är bra om du hittar en flock, en grupp där du vågar öppna dig, eller en kamrat som lyssnar utan att döma.

- Det flesta vet vem den personen skulle kunna vara, säger Göran Larsson.

Varför mår jag inte bra när jag har det bra? Det är en vanlig fråga. Göran ser förklaringen i skammen, som man gömmer både för sig själv och andra. Den gnager inombords, men brukar komma fram i terapi, som en obehaglig överraskning.

Framtiden då? Om nu skammen breder ut sig? Göran talar om västvärldens skamlösa utnyttjande av jordens resurser som ett stort hot, och ett symptom på att skammen hindrar förnöjsamheten. Ständigt otillfredsställda vill vi ha mer för att fylla våra liv.

- För att råda bot krävs både insikt om skammen, och politiska beslut, annars förgör vi oss själva. Vi sågar inte längre på den grenen vi sitter på, vi sågar på själva trädet.

Förhoppningar då? Jo, det finns mer kärlek än ondska, annars skulle allting ramla ihop som ett korthus. Folk tar hand om varandra, går till jobbet.

- Det goda överväger, rätt rejält. Alla måste ta så mycket ansvar som möjligt för plustecknen, säger Göran Larsson.

  • Fakta: Göran Larsson
  • Aktuell med: Boken Skamfilad som kom ut i början september, på förlaget Cordia.
  • Ålder: 54 år.
  • Familj: Hustrun Solveig och fyra barn.
  • Bor: Snart i Arkhyttan, där familjen håller på att renovera en gammal gård.
  • Läser just nu: Stig Larssons Flickan som lekte med elden. På nattduksbordet ligger också The Deeper Wound av Deepak Shorpa, om tiden efter den 11 september.
  • Fritidsintressen: Bokskrivandet har tagit den mesta tiden, men annars är det hundar och skogen. Kör gärna sin Yamaha Virago, en 1100 kubiks motorcykel.