Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skamfläck kan rivas - kommunen köper förfallet hus

Nu är det egentligen bara en tidsfråga innan en av Ludvikas värsta skamfläckar kan jämnas med marken. Tidningen kan avslöja att så sent som i går undertecknades det köpekontrakt som innebär att kommunen blir ägare till den förfallna restaurangfastigheten invid Valhallavägen.

Vägen fram till en lösning har varit lika lång som krokig. Bland annat har ägarförhållandena skapat juridiska hinder. Att sedan en av delägarna i maj månad av Österbottens tingsrätt i Vasa, Finland, dömdes till fyra års fängelse för en lång rad bedrägerier förenklade inte saken.

Inom den kommunala förvaltningen har det under sommaren funnits förhoppningar om att få fram en köpare till fastigheten som var villig att riva byggnaden. Enligt vad tidningen erfar har intressenter funnits, men dessa har sedan hoppat av och kommunen har varit tillbaka på ruta ett.

Samhällsbyggnadsförvaltningens tillförordnade chef, Bror Wallin, har varit pådrivande för att hitta alternativa lösningar. Och för en tid sedan pekades en helt ny väg ut - att kommunen köper in fastigheten för att sedan kunna riva byggnaden.

Därmed hade också alternativet att inleda en process mot fängslade ägare övergetts helt och hållet.

Efter att den juridiska snårskogen utretts presenterades idén för kommunstyrelsens presidium för några veckor sedan, och nu har således det första viktiga steget tagits genom köpekontraktet som deklarerar att kommunen blir nya ägare till fastigheten för den mer eller mindre symboliska summan 50 000 kronor.

Det formella godkännandet av köpekontraktet förväntas dock samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott ta nästa vecka, torsdagen den 27 september.

– Ja, så långt är jag med, att vi ska äga byggnaden. Sedan återstår nästa process, rivningen, säger kommunalrådet Maria Strömkvist (S) till tidningen.

Eftersom ärendet knappt har hunnit upp på kommunens officiella dagordning är hon återhållsam med kommentarer. Med tanke på att kommunens budgetarbete är i full gång finns det måhända vare sig tid eller lust att diskutera rivning och sanering av den förfallna restaurangfastigheten.

Maria Strömkvist väljer att inte gå händelserna i förväg, utan antyder att det finns en rivningsaktuell fastighet i Grängesberg som kommer före i kön.

Klart står dock att den delen kommer att bli kostsam. Det florerar olika uppgifter om vad prislappen kan bli. Den uppskattade kostnaden bedöms dock inte stanna under en miljon kronor.