Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skador oroar i Mora

Mora IK har en extra bred trupp i år. Det är tur det, för redan innan allsvenskan haft nedsläpp saknar MIK-tränaren Patrik Wener tre namn.
Såväl Alexander Hilmerson, Patrik Andersson samt målvakten Ervins Mustukovs saknas inför premiären mot Södertälje.

– Just med tanke på skador är det bra med en stor trupp, konstaterar Wener som har 15 forwards och nio backar att tillgå.

I dagsläget, ska vi kanske tillägga. I och med att Hockeyallsvenskan gjort en kovändning när det gäller beslutet och att numera NHL-spelare är välkomna kan truppen komma att breddas än mer.

Stanley Cup-mästaren Anze Kopitar, vars yngre bror Gasper spelar i Mora, har bearbetats och redan nu tränar Nashvilles Mattias Ekholm med MIK. Ekholm säger dock själv att han tror Nashville vill se honom i AHL vid en eventuell NHL-lockout.

När det gäller MIK:s skador har prognosen på Ervins Mustukovs frånvaro inte ändrats efter noggrannare undersökning. Den lettiske målvakten skadade sig i höger ben under lördagens genrep mot Lillehammer.

– Han har en sträckning i en muskel och blir borta fyra till sex veckor, säger Wener.

Inför onsdagens premiär mot Södertälje löser Moratränaren det genom att ha juniormålvakten Gustav Knutsby som backup till Daniel Hansen.

När Mora på fredag möter Malmö på bortaplan hämtar man upp Mantas Armalis i Tranås på vägen ner. Armalis tillhör Mora IK, men är utlånad till det småländska division 1-laget.

Enligt Wener är det inte aktuellt att plocka hem Armalis permanent, trots att Mustukovs beräknas kunna vara borta i upp till sex veckor.

– Vi har ju Gustav, förklarar MIK-tränaren.

Knutsby är dock väldigt orutinerad. Han har till exempel bara vaktat kassen i en enda J20-match, annars har han enbart spelat J18-matcher.

– Men Gustav har växt otroligt mycket och har sett mycket bra ut på träningarna.

– Fast om det blir så att Mustukovs blir borta ännu längre, då tar vi hem Mantas.

Förra veckan berättade Alexander Hilmerson att han har problem med ena höften och var orolig för att missa premiären. Så blir det nu.

– Han är bättre, men har fortfarande ont och blir inte med mot Södertälje.

Patrik Andersson spelade fjolårets premiär mot Malmö, men det blev också enda matchen den säsongen. En huvudskada satte stopp för spel.

Nu är det återigen en hjärnskakning som sätter stopp för den otursförföljde backen. En vårdslös tackling från en Västeråsspelare förra onsdagen tog olyckligt i huvudet.

– Det var en armbåge mot huvudet, menar Wener som efterlyser mer respekt på isen.

– Nu blev det ingen avstängning av den här händelsen. Jag är partisk i det här målet, men disciplinnämnden är neutral så då måste vi lita på att deras beslut är rätt.

– Men fakta kvarstår och det är Patrik fortfarande har ont i huvudet av tacklingen. En sådan här tackling kan innebära fara för karriären, men nu tror jag inte att det är så farligt. Jag hoppas Patrik blir bra snart, det är en underbar kille, säger Moratränaren.