Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skadeverkningarna borde få genomslag

Annons

En ny studie av rökningens skadeverkningar publicerades nyligen i den ansedda tidskriften Lancet. Kvinnor som slutar röka kan förlänga sitt liv med tio år eller mer, var den goda nyheten. Rökningens skadeverkningar är än värre än vi hittills trott, var den mindre goda.

Samtidigt som allt färre svenskar röker till vardags finns det enligt Folkhälsoinstitutet ett undantag som bekräftar regeln: unga kvinnor. Under perioden 2009-2010 rökte 16 procent bland 15-åriga tjejer. Det är en ökning med sex procent jämfört med för några år sedan. Trots en omfattande information om riskerna med rökning har kunskapen således inte fått fäste bland unga kvinnor.

Anledningarna att unga börja röka är säkert flera. Grupptryck och uppfattningen att rökning kan bidra till mindre godissug och föda som kan påverka vikten, är inte ovanliga argument. Några svårigheter att få tag i cigaretter tycks det heller i vara. Kontrollen i butiken är sällas av det nitiska slaget. Dessutom är det vanligt att äldre vänner bidrar med handräckning. Nolltoleransen mot rökning på landets skolgårdar har stora brister.

Det finns säkert politiker som efterlyser skärp lagstiftning och nya regelverk. Men eftersom tillgängligheten är svår att begränsa, måste samhället i stället öka informationsinsatsen och rikta den mot den ungdomsgrupp som sticker ut i statistiken. Allt fler ungdomar tar avstånd från alkohol, visar statistiken. Den kan inte vara omöjligt att uppnå samma resultat när det gäller rökning bland unga tjejer.