Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skadestånd för spottloska i ansiktet

En 26-årig man från Falun har fällts för misshandel och ofredande sedan han spottat en kvinna i ansiktet och varit våldsam under Peace and love-festivalen i somras.
Han får nu betala skadestånd på nästan 14 000 kronor.

Två kvinnor bosatta i Göteborg var i somras på festivalen i Borlänge. på morgonen den 29 juni var de på väg för att handla mat tillsammans med ytterligare en bekant då de möter den nu dömda 26-åringen.

Av någon anledning ska mannen ha fällt en nedsättande kommentar och då han blev ifrågasatt sedan spottat en av kvinnorna i ansiktet. Han ska sedan ha slagit den andra kvinnan i ansiktet och sedan knuffat, eller slängt, omkull den kvinna han spottat på så att hon föll och slog i huvudet.

Enligt kvinnorna har angreppet skett oprovocerat.

Mannen menar å sin sida att det han sagt riktat sig mot helt andra personer men att kvinnorna måste ha missuppfattat situationen och sedan konfronterat hon aggressivt. Han säger att situationen blev alltmer hotfull och att han även fick ett par slag i huvudet och blev tvungen att att spotta en av kvinnorna i ansiktet som självförsvar. Han förklarar att han inte slagit någon men att han kanske viftat en del med armarna för att freda sig.

Rätten går dock på kvinnornas historia och fäller mannen för ofredande och misshandel. Straffet blir skyddstillsyn med 60 timmars samhällstjänst. Om fängelse dömts ut skulle påföljden blivit två månader.

Han ska dessutom betala skadestånd. 7 500 kronor till den kvinnan han spottat och slagit och 6 200 kronor till den han knuffat omkull.