Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skådespelaren Jon Karlsson blir teaterdirektör i Sundborn

Skådespelaren Jon Karlsson lämnade Dramaten för att bli sin egen teaterdirektör.
Ett drama om mansrollen signerad Strindberg blir Sundborns Teaters första föreställning med premiär i juli.

Det var inget lätt beslut, att sluta på nationalscenen i Stockholm där han jobbat i elva år, för att flytta hem till Dalarna och - ja vad då?

– Det var läskigt på planeringsstadiet. Men när vi väl bestämde oss kändes det bara rätt även om jag inte hade något bestämt att gå till, säger Jon Karlsson.

Drömmarna om att flytta "hem" hade funnits ett tag, han och sambon är båda uppvuxna i Falun, och när huset intill Sundbornsån dök upp på Hemnet gick det snabbt till beslut.

– Jag har massor att tacka Dramaten för, det har varit fantastiska år och jag har lärt mig mycket. Men jag har längtat efter att få göra teater på ett annat sätt också, att hitta tillbaka till det jag verkligen älskar med teater, de där mötena mellan scen och publik som skapar oförglömliga upplevelser.

För ett år sedan flyttade familjen in i huset i Sundborn, i höstas medverkade Jon i Dalateaterns uppsättning av Tjechovs "Måsen". Under våren har familjen rest i Centralamerika dessutom har Jon planerat sommarens föreställning - en bearbetning av Strindbergs "Paria", en enaktare skriven 1888-1889. Pjäsen bygger löst på en novell av Ola Hansson och är skriven i dialogform med karaktärerna Herr X och Herr Y.

– Jag har läst och läst om den här pjäsen i flera år. Den kändes ganska omöjlig först, men jag kunde inte släppa den, säger Jon som omarbetat texten och placerat den i vår samtid.

– Jag kallar den för "Hjärnornas kamp", det är en berättelse om två män som demaskerar varandra, en slags lek med bilden av manlighet, säger Jon som både spelar en av rollerna och regisserar.

Den andra rollen görs av Mattias Åhlén, som under våren setts i Dalateaterns "Falubränderna".

– Jag sa ja direkt när jag fick frågan, det var inte svårt. Dels respekterar och gillar jag Jon, dels känns det fantastiskt att det tas sådana här initiativ här i Falun, säger Mattias som liksom Jon har examen från Teaterhögskolan i Malmö.

Sundborns Teater ska i första hand erbjuda sommarteater, så småningom är det tänkt att verksamheten ska utökas med poesiaftnar, föreläsningar och musikkvällar. Någon fast scen finns inte just nu. I sommar ges de tio föreställningarna i den gamla tvättinrättningen i Sundborn där ett 60-tal sittande beräknas få plats. Finansieringen är tunn just nu. Hittills har Falu kommun bidragit med stöd på drygt 30 000.

– Så här i början får vi göra mycket själva och till låg ersättning. Men målet är att vi ska bli en institution och en angelägenhet även utanför länet, jag tror att vi har möjlighet att lyckas, säger Jon.

– Sommarteater är något magiskt för mig. Bland de bästa teaterupplevelser jag haft är just sommarteater. Trösklarna sänks, föreställningarna har lättare att nå en ny publik. Det är som att teatern tar semester från teatern och kan bli friare, våga satsar mer både konstnärligt och innehållsmässigt.

LÄS MER: Jon Karlsson om tio år på Dramaten