Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska vi gifta oss på Ica?

Vi tror … att väljarna i Dalarna vill kunna rösta på internet", förklarade ledamöter i vallagskommittén, som föreslår att e-röstning ska införas på försök i ett tiotal kommuner i valet 2018. (DT 23/5). Det ser ut som om de har rätt.

En färsk mätning från SOM-institutet visar att en majoritet tycker att e-röstning är en bra idé (DN 26/6). Tyvärr, för e-röstning är bara en skenbart fiffig lösning.

Skepsisen är som störst bland de som kan mest om tekniken. Det är knappast en slump att piratpartister och IT-experter tenderar att vara är emot, medan glada riksdagsamatörer hävdar att det kan jämföras med att deklarera på nätet.

Bortsett från de svåra säkerhetsproblemen, är detta med enkelhet så tidstypiskt. Det framhålls ständigt som ett självklart värde. Ju enklare desto bättre.

Måste det vara så?

Det vore enkelt om man kunde gifta sig på nätet. När man ändå kan deklarera borde det vara en smal sak för Skatteverket att lägga till en äktenskapstjänst. Kanske vill kullor och masar kunna ingå äktenskap hos postombudet i mataffären, när man ändå står där vid charkdisken. Bara en fråga om att visa legitimation och skriva under ett papper. Eller?

Även rättsskipning kan göras enklare och digitaliserad. Så opraktiskt att polisen ska behöva vinka in fortköraren och skriva ut en bot som handgripligen överlämnas. Slösa värdefull tid i vägrenen?

Om nu en trafikbot enbart handlar om pengar och ingenting mer kan man lika gärna ställa ut en dator som läser av registreringsnumret och direktdebiterar bilistens lönekonto. Det är dit vi är på väg i enkelhetens tidevarv.

Hej, fartkameror.

Brottsoffer möts idag av automatiserade it-system. Efter ett bilinbrott lämnar man in sin polisanmälan på webben. Välj brott i rullgardinsmenyn. Skriv in observationer och ledtrådar i textrutan till vänster. En bekräftelse på anmälan kommer till e-postboxen. Tänk så effektivt det har blivit!

Bilverkstaden sköter kontakten med försäkringsbolaget via ett annat datorsystem. Och efter någon dag kommer ett standardiserat brev från Polisen om att ärendet är nedlagt. Den lilla signaturen är det enda konkreta tecknet på att någon enda människa överhuvudtaget har tittat på ens fall. Onekligen enkelt och effektivt för alla – och utan ett uns värdighet och engagemang.

Varför ska våra allvarligaste handlingar vara enkla och automatiserade? Giftermål, riksdagsval och brottsanmälningar är fundamentalt annorlunda saker än att, tja, rapportera in VAB-dagar till Försäkringskassan.

Det behöver speglas i hur de går till, genom konkreta, formaliserade möten med myndighetspersoner. Många känner nog ännu att det vore fel att gifta sig via en webbtjänst. Dystert nog saknas den respekten för valhandlingen nu.