Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska mjölktänderna sitta kvar?

Fråga:  Jag har en chihuahua kille på fem månader! Han har kvar alla sina mjölktänder + att de nya vuxentänderna kommer bakom dem. Är det normalt?

Med vänlig hälsning,

 Caroline

Svar:  Tidigare så hade man sex månader som en slags gräns för hur länge mjölktänder får vara kvar, innan de bör tas bort. Nu för tiden säger man istället tt man inte bör ha mjölktänder och permanenta tänder samtidigt. Mjölktänderna sitter ofta tätt mot de pemanenta tänderna vilket medgör en gynnsam miljö för plaque och bakterier.

Utöver detta kan persisterande (kvarvarande) mjölktänder förhindra de permanenta tänderna från att växa fram på ett korrekt sätt och man riskerar att få ett bettfel.

Är man säker på att det är mjölktänder kan man försiktigt vicka på dem daligen och se om de lossnar av sig själv, annars är det starkt rekommenderat att söka tid hos en tandveterinär.

Lycka till!

Emma Källerö Leg vet, Falu Djursjukhus