Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska Jan Bohman (S) återuppstå denna påsk?

Annons

Den kristna påsken är en hoppets högtid.På påskdagen segrar livet över döden och över vår djupaste förtvivlan genom Jesu återuppståndelse.

Sekulärt sinnade personer tar kanske inte berättelsen särskilt bokstavligt, men påsken berör ändå någonting allmänmänskligt. Vi klarar oss inte utan hopp och förtröstan. Det krävs i våra egna mörka stunder, men även när det gäller samhällsfrågor.

Tack och lov saknas det inte heller verkliga exempel på mirakulös uppståndelse från de mer eller mindre döda. Mirakel? Jodå, här har ni ett exempel på underverk i påsktid. Euron finns fortfarande. I dåligt skick, men ändå.

För ett par år sedan spådde många dess snara undergång. Därefter väntade den finansiella domedagen. Fastighetspriserna skulle störtdyka, bubblor spricka och lämna hela Europa i finansiell ruin. Det enda som man trodde skulle peka uppåt var guldpriserna, när alla investerare i panik flydde från luftekonomin och grep efter någonting mer beständigt.

Men som uppstånden på den tredje dagen växlas en euro fortfarande till nio svenska kronor. Artiklar om dess omedelbart förestående död kan inte längre siktas. Till och med det förolyckade katastroflandet Grekland har i dagarna uppvisat ett svagt tecken till puls. Förra veckan gav Grekland framgångsrikt ut sina första statsobligationer på fyra år. De övertecknades åttafaldigt. Men priset på guld har däremot gått ned.

Även i våra egna kommuner slår dystra prognoser fel ibland. Borlänge som tidigare har varit värst i klassen i brottsstatistiken kan uppvisa en rejäl förbättring och har nu en brottslighet som ligger under riksgenomsnittet (DT 1/3).

Själv har jag förut, som en annan dödergök uppflugen på Kupolens tak, sjungit om att skattekraften i Borlänge stadigt har sjunkit i åratal och desperat frågat kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) vad planen är (DT 10/5 2013).

Men skåda! I år ökar kommunens skattekraft en aning. Ok, en pyttig halv procentenhet, men ändå. Ett svagt tecken till puls. Inte ens Bohman själv vet väl riktigt vad som ligger bakom. Påskmirakel, säger jag.

Skolkris och katastrofresultat i Pisamätningar tynger landet inför valrörelsen. Men det är inte precis första gången vi går till val under krisrubriker. Den som förtvivlar över att våra barn verkar bli illitterata kan använda sin egen läsförmåga till att finna tröst i Per T Ohlssons nyutkomna bok Svensk politik, som tecknar Sveriges politiska historia under 200 år.

Kriser, konflikter och korkade beslut är förstås återkommande i vårt lands historia. Det Ohlsson beskriver är hur Sverige ändå präglats av en grundläggande robust förmåga att i stundens allvar, trots allt, inte låta motsättningar gå överstyr utan finna besinning.

Nu firar vi påsk, hopp och förtröstan. Vem vet, det ordnar sig nog ändå till slut.