Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska få tjejer att promenera i grupp

Nära och kära pratade om hur obehagligt och ensamt det kan kännas att promenera i mörkret.
Sara Elfberg och Johanna Lindberg tänkte till och beslutade sig för att starta UF-företaget Shape Up, som med start i januari ska arrangera gruppromenader för tjejer i alla åldrar.

Sara Elfberg och Johanna Lindberg är båda 17 år och går andra året på ABB:s industrigymnasium. Det innebär också krav att på starta ett UF-företag (uf står för ung företagsamhet). Och det var närstående till båda som blev upphovet till Shape Up.

– Det kan ju kännas läskigt att som ensam tjej vara ute och gå i mörkret. Vi hade hört att det finns en grupp som löptränar, men inte någon grupp som promenerar. Så vi kom på idén att starta promenader i grupp för tjejer i alla åldrar, berättar Sara.

I grunden handlar det om att få fler att röra på sig, men det finns andra anledningar.

– Att komma ut och träffa nytt folk som man kan prata med och umgås med, förklarar Johanna.

Varför duon bestämde sig för att enbart vända sig till tjejer förklaras på följande sätt:

– Vi tror att det blir en större gemenskap om det bara är tjejer som är med.

Att promenaderna ska utgå från gång- och cykelbron i centrala Ludvika är klart liksom att man ska gå i ungefär en timme, fem–sex kilometer.

– Det blir olika rundor, men vart vi ska gå har vi inte bestämt än. Nu på jullovet ska vi gå och ta tid på olika rundor sen får vi se, säger Sara.

Den 19 januari blir det premiär och för att locka promenadsugna tjejer så kommer de 20 första som binder sig för hela terminen att få en presentpåse som har ett värde på cirka 400 kronor. Presenterna är sponsrade av affärer och företag i Ludvika.

Det kommer kosta en liten summa att delta.

– Vi är ju ett företag och då måste vi ta betalt. Första gången är det gratis. Sedan kostar det 25 kronor per gång eller 80 kronor i månaden eller 300 kronor för hela terminen.

Pengarna kommer att användas till aktiviteter.

– Vi vill göra något för att deltagarna ska ha roligt, känna delaktighet och gemenskap. Det kan vara fika, grilla eller bowla. Det blir en aktivitet i månaden, fyra totalt, upplyser Sara.

Sara och Johanna marknadsför projektet med broschyrer, affischer och via en Facebooksida.

En gång i veckan, måndagar med start klockan 19.00, kommer promenaderna att arrangeras och i samband med premiären lovar duon att bjuda på dryck med tilltugg.