Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukvårdens brandskydd får kritik

Brandskyddet vid länets sjukhus är inte bra. Det menar landstingets revisorer.
– Det är självklart viktigt att vi har den organisation som behövs för att vi ska kunna svara upp mot behoven vid olika typer av krissituationer, säger landstingsråd Sören Bertilsson (S).

Revisorerna konstaterar att det tekniska och fysiska brandskyddet inom sjukvården i Dalarna håller en teknisk acceptabel nivå. Det är i stället sjukvårdens beredskap och organisation som brister. Revisorernas granskning, som utförts av revisionsfirman Deloitte, visar att den planerade och tänkta organisationen helt enkelt inte fungerar som den ska.

Vid Falu lasarett och Ludvika sjukhus saknas bland annat en fungerande brandsamordnare. Ingen uppföljning finns för att försäkra sig om att en samordnare verkligen har utsetts. Kunskapen är också liten bland personalen om vem som är brandskyddsansvarig på respektive anläggning. Granskningen visar att brandskyddsövningar genomförs, men alltför sällan. Ingen utvärdering av övningarna sker. Inget väsentligt dokumenteras.

Revisorerna slår fast att en större brand i ett av länets sjukhus skulle kunna få förödande konsekvenser - om inget görs för att eliminera bristerna. Revisorerna uppmanar därför landstingsstyrelsen att snarast fatta politiska beslut som leder till ett bättre brandskydd.

Bland annat vill revisorerna se en väl fungerande styrning, ledning och uppföljning av brandskyddet . De uppmanar även landstingsledningen att förbättra den brandtekniska nivån vid sjukvårdens anläggningar, även om den redan i dag formellt uppfyller Boverkets minimikrav.

– Vi tycker det är jättebra att dessa brister kommer fram i dagen. Vi har också informerats om situationen. Detta kommer leda fram till åtgärder från vår sida. Just nu har landstingets miljöchef fått i uppdrag att börja handlägga ärendet, säger landstingsrådet Sören Bertilsson (S).