Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukvården fortsätter att blöda

Landstingets går mot ett enormt underskott för den rena hälso och sjukvården i Dalarna - minus 170 miljoner kronor mot budget.
– Den här prognosen visar att landstingsledningen inte har koll på läget, säger oppositionsrådet Jan Wiklund.

Enligt Landstinget Dalarnas delårsrapport, som tagits fram inför måndagens landstingsstyrelsemöte, framgår det att:

* Hälso- och sjukvårdens nettokostnader beräknas bli 170 miljoner kronor högre än budgeterat.

* Intäkterna - skatter, statsbidrag och finansnetto väntas öka med 53 miljoner mot budget.

* Landstinget räknar totalt sett med att kunna nå budgetmålet för 2012 - det vill säga 29 miljoner kronor i budgeterat överskott.

– Och det som räddar landstingsledningen är AFA-pengarna på 100 miljoner - och de ökade skatte och bidragsintäkterna, säger Jan Wiklund.

Oppositionen är upprörd över situationen.

– Jag är bedrövad. Att det var så här illa är inte alls bra. Ekonomin för sjukvården är lika usel nu som för ett år sedan och innan sparpaketen sjösattes. Landstingsledningen har med andra ord helt enkelt misslyckats med det spararbete de lagt de senaste åren, säger Jan Wiklund.

I fredags presenterade landstingsledningen en för oppositionen oväntad skattehöjning.

– Och troligtvis var det denna delårsrapport som låg bakom den politiska majoritetens beslut att vilja höja skatten med 50 öre från och med nästa år. De såg helt enkelt ingen annan utväg ur situationen. Det spararbete de gjort de senaste två åren har helt enkelt inte fungerat. Endast skattehöjningsvapnet fanns att ta till, säger Jan Wiklund.

Delårsrapporten visar också sjukvårdens "produktion" av vård - besöken - minskat. Inom den somatiska specialistsjukvården har läkarbesöken minskat med 4 procent, övriga besök med 7-9 procent - jämfört med samma tid i fjol. Vid landstingets vårdcentraler har läkarbesöken minskat med 4 procent, för mottagnings- och hembesök med 8 procent.

– Patienterna har alltså inte fått den vård de behöver. Så tolkar jag det. Väntetiderna för patienterna har blivit längre. Vi i oppositionen är mycket bedrövade över situationen, säger Jan Wiklund (M).