Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvården åter i fokus

/
  • Röntgensköterskan Ingmarie Östlund och ST-läkaren Per Andersson värnar om att få behålla röntgenutrustningen vid vårdcentralen i Leksand.

Annons

Taktik eller bara elakt spel?

Såväl den politiska majoriteten som oppositionen ser sig som vinnare efter beslutet i landstingsstyrelsens arbetsutskott att det inte blir några skriftliga instruktioner som ska reglera umgänget mellan politiker och tjänstemän. Landstingsledningen har under den korta processen i frågan sagt att den helst ville resonera sig fram till en lösning som skulle eliminera behovet av skriftliga regler. När oppositionen tog hjälp av lagboken för att övertyga sina politiska motståndare om rättigheter och skyldigheter i styrelsearbete, kunde frågan avföras från dagordningen.

Bäst så, för alla parter. Miljardföretaget Landstinget Dalarna med drygt 8 000 anställda måste värna om en öppenhet värd namnet och ledningen måste kunna utgå från att politiker och politiska tjänstemän tar sitt uppdrag på ett sådant allvar att arbetet utförs seriöst. Respekt för de anställda, oavsett var de befinner sig i organisationen, är en självklarhet. Ingalill Persson (S) och den övriga landstingsledningen har pekat ut moderaternas oppositionsråd, Clas Jacobsson, som den politiker som ska ha agerat på ett sätt som har fått anställda i verksamheten att uppleva olust. Själv är han oförstående inför anklagelsen. Den rätten kan ha ta sig så länge han inte överbevisats med konkreta och dokumenterade händelser.

Jag hoppas att den här frågan nu är utagerad så att fokus kan ägnas åt viktiga sjukvårdsfrågor som landstinget ska hantera under fortsatta besparingskrav. Hur landstingets röntgenresurser ska fördelas i länet är en av flera aktuella frågor. Inte minst i Leksand är frustrationen stor över att vårdcentralen riskerar att förlora sin utrustning och att patienterna hänvisas till Mora. I morgon anordnas en debatt i Leksand på initiativ av en lokal aktionsgrupp. Därmed är det nya årets vardagsfrågor åter på dagordningen i landstinget.

De förändringar i verksamheten som ledningen drivit igenom under 2011 ska förhoppningsvis ge ett positivt ekonomiskt utfall i år. Det förutsätter att ansvariga politiker också fortsättningsvis gör de rätta prioriteringarna. Annars riskerar ekonomin åter falla samman och framtvinga strukturella förändringar som ingen vill ha. Därför gäller det att ledningens representant har på fötter när debatten tar fart i Leksand.

Mer läsning

Annons