Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Sjukskrivning kan bli en bekväm lösning"

Sjuktalen stiger men orsaken är inte alltid ohälsa. Det anser Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen.
Hon talar om sjukskrivning som ett sätt att lösa vantrivsel, konflikter och orimliga krav på arbetsplatser.

Anna Dahlberg konstaterar att Sverige går mot rekordstora sjuktal. Mest ökar sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa.

Nyligen kom en rapport från ESO, Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi. Forskare höll fram att svängningar i sjuktalen inte beror på ohälsa. Orsaker är bland annat värderingar kring sjukskrivningar och poliska beslut. Inga andra studier tyder på sämre folkhälsa, enligt rapporten.

Även Anna Dahlberg anser att de ökade sjuktalen inte bottnar i medicinska orsaker. Hon har använt uttrycket onödiga sjukskrivningar.

– I akuta fall kan en sjukskrivning på grund av stress vara nödvändig. Men jag har svårt att se att långvariga sjukskrivningar löser problem i de fall när vi inte fungerar på jobbet, sover dåligt eller har svårt att komma överens med chefen.

Hon är kritisk mot att en sjukskrivning inte längre är tidsbestämd. Sjukskrivning kan också bli en "bekväm lösning" för en arbetsgivare vid exempelvis konflikt med en anställd, säger Anna Dahlberg. Försäkringskassan tar över ersättningen efter två veckor.

– Sedan kan man ta in någon annan. Jämför med Nederländerna. Där har arbetsgivare allt betalningsansvar för sjukskrivningar. Jag säger inte att vi ska ha det så, men det ger incitament till att förbättra arbetsmiljön.

Arbetsgivare och anställda måste hitta former för att klara jobbet vid stressymtom, anser Anna Dahlberg.

– Vi kan inte ha ett synsätt som innebär att människor inte är kapabla att arbeta, att vi bara har ett A-team som presterar och är stresstålig.

Med det fria vårdvalet kan patienter påverka sjukskrivningen genom att byta läkare, framhåller hon. Anna Dahlberg vill se läkarprövning av specialister efter tre månader och begränsad rätt att skriva sjukintyg.

– Alla aktörer i sjukskrivingsprocessen måste dra åt samma håll och ha incitament att hålla igen. Annars blir kostnaden för samhället för hög.

Läs mer:

Han sov och spydde i en månad av stressen

"Samhället har allt att vinna på att få ner stressen"

Chocksiffror: Kraftig ökning av stressjukdom i Dalarna

Varningstecken och symtom

Tydligare krav på arbetsgivare

Krönika: Därför måste Dalarna ta tag i stressen

Gunilla lider fortfarande av stressen - efter femton år

Varningstecken och symtom

Arna tappade minnet av stressen

"Smygjobb blir ett sätt att inte tappa anseendet"