Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukreseförslag röstades ner

Moderaterna fick inget gehör för sitt förslag att tillåta en kostnadsneutral ersättning för sjukresor till andra län i egen bil.

– Det system vi har i dag är relativt nytt och under ständig utveckling. Vi ser kontinuerligt över det regelverk vi har i dag. Därför behövs detta inte, sa landstingsråd Gunnar Barke (S).

Moderaternas oppositionsråd Clas Jacobsson (M) lyfte fram ett verkligt fall. En cancersjuk patient bosatt strax utanför Falun hänvisades till kollektivtrafiken, för en daglig 15-minutersbehandling under åtta veckor i Gävle. Enbart taxiresan till tågstationen i Falun kostade varje gång 640 kronor tur och retur. Till detta kom kostnader för själva tågresan och bussen i Gävle. Kostnader som betalades av landstinget.

– En resa i egen bil hade kostat 370 kronor, tur och retur. Landstinget kan alltså till och med tjäna pengar på detta, sa Clas Jacobsson.

En knapp majoritet valde att inte ge sitt stöd till förslaget. Motionen ansågs i stället vara besvarad. Voteringen slutade med 41 röster mot 40. Två ledamöter var frånvarande.

– Redan i dagens reglemente går det att få åka i egen bil och med en anhörig - om en medicinsk bedömning säger det, sa Gunnar Barke.