Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhusets jubileum fortsätter med späckat höstprogram

100-årsjubileet av Säters sjukhus fortsätter under hösten. På lördag invigs den stora utställningen "Psykets historia – en resa genom 4 000 år" på Konstpaviljongen på Skönvik.
– Vi har fått till ett rätt späckat höstprogram, säger Maria Lennestig, chef för Mentalvårdsmuseet.

Det kan väl knappast ha undgått någon Säterbo att Säter sjukhus firar sitt 100-årsjubileum i år. Mängder av arrangemang har hållits under hela året och detta fortsätter under hösten. Startskottet går på lördag när höstens största arrangemang, utställningen "Psykets historia – en resa genom 4 000 år", invigs på Konstpaviljongen på Skönvik.

– Det är Kunskapscentrum Inre Rum i Göteborg som har gjort utställningen. De har jobbat med den i ett par års tid. Utställningen ger en historisk beskrivning av hur folk har sett på gränslandet mellan sjukt och friskt under årens lopp, säger Maria Lennestig.

Syftet med utställningen är att fördjupa.

– Den ska förmedla kunskap, vidga våra perspektiv kring dessa frågor och bryta tabun. Utställningen pågår till den 4 november och öppettiderna kommer att vara generösa, säger Maria Lennestig.

Invigningen sker klockan 11.00 på lördag. Invigningstalare är kulturnämndens ordförande AnnBritt Grünewald (S). Vid 13.00 anordnas en kulturhistorisk vandring på Skönvik och vid 15.00 hålls en kulvertvandring.

På lördag invigs även två "satellitutställningar" på Kulturhörnan, Säters bibliotek.

– Det handlar om "Psyche – nu och då" samt "Återhämtning". Tanken med dessa utställningar är att de ska locka besökare till den stora utställningen i Konstpaviljongen, säger kultursekreteraren Karin Hästö.

Föreläsaren Georgios "Jojje" Karpathakis kommer till Coriandergården den 10 oktober och berättar om sin adhd-diagnos under rubriken "Underbara adhd – att (över)leva med en adhd-diagnos".

Den 25 oktober hålls seminariet "(O)mänskligt – rasbiologiska idéernas arv" på Skönviks Konferenscenter och Mentalvårdsmuseet.

Den 27 oktober kommer Anna Granbergs utställning "Rödluvan och vargen och lite till – Skapandets helande kraft" att invigas på Kulturhörnan.

– Anna vill förmedla skapandets helande kraft. Det är extra kul att hon kommer från trakten, från Vikmanshyttan, tycker Karin Hästö.

Med start den 14 november kommer det att arrangeras träffar för före detta personal på sjukhuset.

– Det har funnits en efterfrågan efter detta. Vi har begränsat oss till tre tillfällen under hösten. Sedan får vi se hur många som hör av sig och nappar på detta, säger Maria Lennestig.

Författaren Moa Herngren kommer till Kulturhörnan den 15 november och berättar om sitt skrivande och om sin senaste bok. Arrangemanget har döpts till "När man skrapar på ytan".

Höstens sista inplanerade arrangemang sker den 20 november anordnas en temadag på Folkets Hus på temat "Att växa som människa".

– Jag tycker att vi har fått till ett rätt späckat höstprogram. Sedan får vi se om jubileumsåret kommer att avsluta med någon överraskning, säger Maria Lennestig.