Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukgymnaster vill spara 30 miljoner

Landstinget skulle kunna tjäna 30 miljoner kronor per år på att nyttja länets sjukgymnaster bättre. Det hävdar sjukgymnastförbundet, LSR.
– Använd oss mer och spar in på dyrbar läkartid, säger sjukgymnasten Anna Duvander.

Sjukgymnastförbundet, Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund, menar att landstinget kan tjäna 30 miljoner genom att ge länets sjukgymnaster ett större ansvar. Enligt förbundet skickas alltför många patienter till läkare i onödan. Förbundet pekar på egna studier visar att en alltför stor andel av patienter belastar läkarna, när de bättre kan behandlas av sjukgymnaster.

– I princip allt som handlar om värk i muskel, leder och nerver kan behandlas minst lika bra av sjukgymnaster. Samtidigt är en stor del av de fall som kommer direkt till läkare just från den här gruppen. Det handlar om 30 procent av alla som i första hand söker läkarvård, säger sjukgymnasten och fackliga representanten Pia Olsson.

I dag går alltför många i onödan den långa vägen över en läkare innan de hamnar hos sjukgymnastiken.

– Och då kan det ha gått lång tid, ibland kanske veckor och månader. Det är inte heller bra, eftersom sjukgymnastik bör sättas in snabbt för att en nedåtgående spiral ska undvikas, säger Anna Duvander.

Länets sjukgymnaster vill att landstinget prioriterar och lyfter fram sjukgymnastiken bättrei alla sammanhang.

– Redan i dag rekommenderar den första linjen i vården ofta en första kontakt med sjukgymnastiken vid värk. Men det kan bli bättre. Samtidigt kan läkarna själva bli bättre på att "släppa" patienter till oss, säger Anna Duvander.

Patienterna själva kan också själva förbättra situationen genom att själva direkt söka kontakt med sjukgymnastiken vid smärta och värk.

– Och det är remissfritt i Dalarna att komma till sjukgymnastiken. Jag tror inte att folk har insett det riktigt, säger Pia Olsson.

Sjukgymnastförbundet tycker en satsning på dem ligger i tiden. Inte minst när den rena hälso- och sjukvården i år förväntas gå mot ett underskott på 170 miljoner.

– Kostnaderna för stafettläkare var i fjol 107 miljoner kronor. Genom att låta oss frigöra läkartid kan den kostnaden minskas avsevärt. Allt talar för det här, säger Anna Duvander.

Kvaliteten på sjukgymnastikvården är god.

– Vi har mycket goda dokumenterade resultat. Sjukgymnastiken hjälper 60-70 procent av patienterna i Dalarna inom fem besök, säger Pia Olsson.

Landstingsrådet Ingalill Persson ställer upp på sjukgymnasternas förslag.

– En bra idé. Det var också för att få denna utveckling som vi tog bort remisstvånget till sjukgymnastiken. Redan i dag har strömmen till sjukgymnastiken ökat, men jag är säker på att det finns mycket mer vi kan göra för att öka trenden. Sedan om det kan spara så mycket pengar som sjukgymnasterna hoppas låter jag vara osagt. Jag välkomnar i alla fall en kontakt med sjukgymnastförbundet för att diskutera saken, säger landstingsråd Ingalill Persson.