Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuka skolan: Inga svar – tiden har gått ut

FALUN Provsvaren dröjer.
Då väljer miljöförvaltningen dialog i stället för att straffa kommunfastigheter.
– Vi kommer inte fram fortare med att dela ut vite, förklarar Lena Melander, tillförordnad miljöchef i Falu kommun.

DT har i en rad artiklar berättat om den bristande miljön i Faluns skolor, vilka kommunfastigheter står som ansvarig fastighetsförvaltare för.

Ett återkommande problem har varit ventilationen på Lugnetgymnasiet.

Den 17 januari delade miljöförvaltningen också ut ett föreläggande till kommunfastigheter att inkomma med en rad svar om inomhusmiljön på skolan.

Men, fortfarande, tre veckor efter att miljöförvaltningens tidsfrist gått ut har inga svar landat. I det läget har miljöförvaltningen möjlighet att döma ut vite, men en sådan aktion är inte aktuell enligt tillförordnade miljöchefen Lena Melander.

– Vi måste ha en balans vilken metod som är den mest framgångsrika, förklarar Melander och fortsätter:

– Det är mycket diskussion och dialog som gäller. Vi kommer inte fram fortare med att dela ut vite, då kan de överklaga och processen tar flera år i stället.

Men när det gäller privatpersoner är resonemanget ett annat.

I måndagens tidning berättade vi om att Thomas Lundin, 55, skulle installera en värmepump, men i handlingarna han skickade in till miljöförvaltningen .

Resultatet: Med vändande post följde även en faktura på 848 kronor i kompletteringsavgift.

"Det är lika för alla" kommenterade Lena Melander till DT miljöförvaltningens hårdnackade syn på Thomas Lundins misstag.

Varför möter ni inte Thomas Lundin med dialog som ni gör med kommunfastigheter?

– Ja, alltså... I det fallet handlar det om en värmepump och där vet vi verkligen vad som gäller. När det gäller kommunfastigheter så är det ett tillsynsärende och då handlar det hela tiden om en tolkning av miljöbalken, men visst – det hade varit enklare om det varit lika, svarar Melander.

Samtidigt så har kommunfastigheter dröjt och dröjt.

Den 12 februari beställde kommunfastigheter rengöring av ventilationskanaler för den så skallade 300-delen på Lugnetgymnasiet.

Den 3 mars beställdes luftmätningar och, den 18 mars, dagen e-f-t-e-r att miljöförvaltningens tidsfrist gått ut beställdes rengöring av ventilationskanaler för övriga delar av skolan.

Lena Melander:

– Men det gäller inte bara de kommunala verksamheterna att man drar ut på det så långt som möjligt.

Ni är ändå en tillsynsmyndighet. Är det inte allvarligt att man nonchalerar era beslut?

– I vissa fall tar det för lång tid, så är det. Vi har den här dialogen med vår nämnd och de är väl medvetna om hur det går till.