Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sju av tio poliser upplever ökat utsatthet – "Det här måste tas på allvar"

Sju av tio – så många polisen upplever att utsattheten för hot och våld ökat de senaste två åren. Nu ställer Polisförbundet flera krav på såval arbetsgivare som politiker. "Det här måste tas på allvar", säger ordförande Lena Nitz.

Annons

Mer för dig som pluskund:

"Väldigt obehagligt" – Malin först på plats efter inbrottet

Så skyddar du din bostad mot inbrott under sommaren – här är föremålen som tjuven söker efter

Stenskotts- och kövarning på E16 mellan Djurås och Dala-Floda: "Vägjobbarna blir utskällda"

SÅ KÖPER DU PLUS

Nyligen släppte Polismyndigheten sin nya rapport om utsatta områden, i vilken bland annat Tjärna Ängar i Borlänge klassas som ett riskområde.

I rapporten framgick även att arbetsuppgifter som i vanliga fall bara kräver en polispatrull ibland kräver två-tre patruller. Man konstaterar dessutom att det i vissa områden i dag är "en del av normalbilden att unga gemensamt går till angrepp mot polis".

En undersökning gjord av Polisförbundet visar att 30 respektive 26 procent av de poliser som utsatts för våld och hot i tjänsten utsatts för sten- eller flaskkastning respektive beskjutning med fyrverkerier eller pyroteknik de senaste tolv månaderna.

– Det här är utstuderade och potentiellt livsfarliga former av våld som tidigare var exceptionella händelser. Nu är det nästan vardag i vissa områden, konstaterar Lena Nitz. förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

De anser nu att poliserna måste bli fler, detta för en förbättrad säkerhet för såväl dem själva som för medborgarna. Eftersom många väljer att lämna yrket på grund av dåliga arbetsvillkor och låga löner måste man därför göra en rejäl satsning där lönehöjning ingår som en självklar del, skriver de.

– Poliserna behöver bli fler överallt, inte bara i utsatta områden, säger Lena Nitz.

Undersökningen visar även att hälften av de drygt 2 000 tillfrågade poliserna inte känner till vilka rutiner som gäller på arbetsplatsen vid utsatthet för våld, hot och trakasserier.

– Polismyndigheten haranställda som närmast rutinmässigt utsätts för svåra situationer i sitt arbete. Det är faktiskt anmärkningsvärt att myndigheten inte lärt sig att organisera det här bättre, säger Lena Nitz.

De ställer nu flera krav mot såväl arbetsgivare som politiker.

– Samhället måste markera allvaret i att begå brott mot poliser. Lagen måste skärpas. I dag kan poliser utsättas för allvarliga brott men ändå nekas den kränkningsersättning som andra brottsoffer har rätt till, säger Lena Nitz.

Några av kraven är att Polismyndigheten ska se till att poliser i yttre tjänst har personlig skyddsutrustning samt att utbildning i konflikthantering och självskydd blir av.

"Dessutom måste det politiska beslutet från 2006 om obligatorisk yrkeshandledning omsättas ipraktisk handling", skriver de.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android