Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjönära v/a-område

De sjönära områdena Harnäs udde och Sjöbo udde är ett klubbslag från att bli kommunens senaste tillskott på listan över verksamhetsområden för kommunalt vatten- och avlopp i Smedjebackens kommun.

Det vill säga att områdena ska bli anslutna till grannkommunen Ludvikas kommunala vatten- och avloppsnät.

Harnäs norra och sjönära del längs sjön Övre Hillen utgör en blandad kompott av både permanentboende och fritidshus.

Enligt miljö- och byggförvaltningens chef, Bo Jernberg, handlar det totalt om ett 50-tal fastigheter som nu kommer att räknas in i det aktuella verksamhetsområdet.

– Det har också under åren kommit in många förfrågningar från boende där man efterlyst en kommunal anslutning, säger han.

När framdragningen av ledningar kommer i gång är ännu inte bestämt. Men när kommunens va-strategi reviderades senast placerades Harnäs i kolumnen för områden där utbyggnad ska ske "inom 1-7 år".

Kretsloppsgruppens förslag om bildandet av ett va-verksamhetsområde för dricks- och spillvatten på Harnäs udde - som också innefattar Sjöbo udde - godkändes hur som helst av miljö- och byggnämndens så sent som i tisdags.

När ärendet nu skickas vidare till fullmäktige för antagande understryks också "allmänintresset för skydd av sjön Övre Hillen och dess avrinningsområde.".

I konsekvens med detta klargörs det att ingen fastighet kommer att undantas från verksamhetsområdet, samtliga som har vatten- och avlopp måste anslutas.