Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjöman som blev kommunpolitiker i Mora – Minnesord över Arne Sparr, Bonäs

Vår kära Arne Sparr avled den 22 oktober på Mora lasarett i en ålder av 96 år. Han fick ett långt och innehållsrikt liv både som sjöman, verkstadsarbetare, fackligt och politiskt aktiv.

Redan som barn väcktes stort intresse för sjömanslivet då han fick följa sin morfar som ägde och var kapten på en lastbåt i Vänern.

Efter avslutad skolgång och något år av skogsarbete tog han så själv mönstring och arbetade på fraktbåtar som gick över hela världen.

En sjukdom satte dock stopp för sjömanslivet och efter en tid på sjukhus i Australien kom han hem för att så småningom ta anställning på F.M Mattsson kranfabrik i Östnor. I början på -50 talet fann han också sin högt älskade livskamrat Gulli som till hans stora sorg gick bort 2005.

Arne Sparr började tidigt engagera sig fackligt och blev snart fackklubbens ordförande på F.M Mattsson, en uppgift som han brann för och som han hade i drygt 30 år fram till pensionen.

Under -60 talet blev han också starkt engagerad i politik och satt i många år som ledamot för Socialdemokraterna i bland annat kommunstyrelsen och fullmäktige i Mora.

Efter pensionen fortsatte han sina politiska uppdrag, men även ett intresse för trädgårdsarbete hemma på gården gavs det nu tid för. En hobby som utmynnade i en välvårdad och prunkande trädgård.

Arne var alltid mån om sina barn och att övrig släkt mådde bra och det var alltid det första han frågade om, även sista tiden när sjukdom och ålder började ta ut sin rätt.

Barnen, via Kenneth Sparr