Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjömack i Staberg färdig till säsongen

Ungefär 13 båtklubbar och 3500 båtar håller till kring Runn.
Förra veckan blev det klart att lagom till kommande säsong kan de åter tanka i Staberg.
– Beslutet är bra för miljön och turismen. Men vägen hit har varit byråkratisk och krånglig, säger Bengt Nygårds anläggningsansvarig för Stabergs båtklubb.

De senaste åren har båtentusiaster i Falun ororat sig för att Runn ska bli helt utan sjömack. Den gamla macken i Staberg bröt mot bestämmelser om säkerhetsavstånd till parkerade båtar och togs ur bruk hösten 2011. Samtidigt hotade nya regler angående bemanning även macken i Torsång. Enligt ordförande i Stabergs båtklubb, Christina Schedwin, var det ett tufft läge för alla mackar på mindre orter eftersom de flesta jobbar ideellt.

– Det är inte rimligt att vi ska ha samma säkerhetsregler som de mest trafikerade sjöarna i Sverige där trängseln är en säkerhetsfara. Det är inte fallet här kring Runn. Visserligen har vi ett aktivt båtliv men vår högsäsong kan jämföras med lågsäsong i tillexempel Stockholm, säger hon.

Under gårdagen hölls ett byggmöte på strandkanten. Representanter från Stabergs båtklubb och entreprenören som ska sköta byggandet av macken samlades vid platsen där macken kommer stå färdig till sommaren. De inblandade känner sig lättade över att lyckats ta sig runt de hinder som de stött på sedan planeringen började.

– Först och främst har problemet varit det nya regelverk där det kärvs att sjömackar ska vara bemannade. Om vi inte hade lyckats få dispens skulle det här aldrig ha varit möjligt. Det var Sofia Söderlund, från bränsledistributören Dalviks kvarn, som ansökte om dispens för macken i Torsång och i samma veva öppnades dörren för det här projektet. Sedan fick vi vänta flera månader tills dess att kommunen och länsstyrelsen gav oss dispens från strandskyddet, säger Bengt Nygårds.

Han hoppas att den nya macken ska gynna båtentusiaster, miljön och hela orten.

– Det senaste året har vi burit hit bränsle i dunkar med de miljöproblem i form av spill i vattnet som en sådan överföring innebär. Alternativet var att åka över till macken i Torsång och tanka där men det innebar att tanken var halvtom när man var tillbaka. Myndigheternas besked är en stor lättnad för oss här i hamnen och jag längtar redan till sommaren.