Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Självbetjäningsautomater på biblioteket

Som en del av beslutet om att göra om biblioteket i Dala-Järna och Ja-Järnas lokal till ett slags allaktivitetshus ingick det att biblioteken i Dala-Järna och Vansbro skulle få självbetjäningsautomater.
En investering på 420 000 kronor som nu kommunstyrelsen ska ta ställning till.

Eftersom fritidsgården och biblioteket till mångt och mycket kommer att dela lokal i Dala-Järna kommer lokalen till stor del att vara bemannad av fritidspersonal. För att de inte ska behöva hjälpa biblioteksbesökare med lån av böcker var från början förslaget att det skulle investeras i självbetjäningsautomater.

Eftersom folk ska kunna låna böcker i Dala-Järna och sedan lämna tillbaka dem i Vansbro, behövs det automater även där. Sammantaget handlar det om en investering på 420000 kronor. Andra positiva effekter som lyfts fram är att personalen på biblioteken får mer tid över till andra insatser och att förslitningsskadorna minskar. Varje föremål som sedan köps in för utlåning ska sedan märkas upp och det drar med sig en extra kostnad på två kronor för exempelvis en bok eller en film.