Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sixtens museum invigs till Vasaloppet

Nu håller Sixten Jernbergs museum på att ta form i Limedsforsen. Här ska delar av den stora skidkungens prissamling visas för allmänheten. Invigningen planeras till Vasaloppshelgen 2013, två år efter invigningen av Sixtenstatyn på samma plats.

– Bygget har nu kommit under tak och det fortskrider planenligt, säger Börje Cedeskog. förvaltare vid Lima besparingsskog som står bakom 17-miljonerssatsningen.

Sixten Jernberg avled i somras efter en tids sjukdom, 83 år gammal.

I början av sommaren tog den gamla kämpen sitt sista spadtag i ett långt och strävsamt liv.

Det var samtidigt det första spadtaget på museumet i hans eget namn.

Och det var en märkbart stolt och nöjd Sixten som då satte spaden i jorden och samtidigt lovordade satsningen av Lima besparingsskog.

– En strong satsning av jordägarna i Lima, och som jag bara för ett par år sedan inte trodde skulle vara möjlig, konstaterade Sixten och tog spadtaget.

Nu har bygget vid rastplatsen i Limedsforsen kommit en bra bit på väg. På ena sidan den brusade Västerdalälven och på andra sidan den "brusande" trafikleden mot Sälenfjällen, riksväg 66 som den numera heter.

Den väldiga timmerstommen är på plats och under tak. Nu fortsätter arbetet för att allt ska vara klappat och klart till invigning lördagen den 2 mars, dagen före Vasaloppet.

Själva timmerhuset, som byggts av Limahantverkaren Johnny Thuresson, blir hela 350 kvadratmeter stort i ett plan.

Det är ett riktigt maffigt bygge i åttatums timmer från Lima besparingsskog, med full takhöjd och de kraftiga takåsarna synliga.

Suterrängvåningen blir nästan lika stor och den totala golvytan i huset blir 660 kvadratmeter.

Satsningen är kostnadsberäknad till 17,5 miljoner kronor.

Huset kommer att heta Sixten Jernbergs Museum och givetvis kommer den största skidkungen att vara det stora dragplåstret.

– Men jag är inte ensam om att ha priser. På min tid var vi tiotalet skidåkare från Lima IF i den svenska eliten, betonade Sixten vid ett flertal tillfällen.

Tanken är också att det ska bli ett bredare sportmuseum där flera av bygdens mest kända idrottare ska finnas med, inte bara skidåkare.

Huset ska också inrymma kök och restaurang med 50-talet platser, samlingssal, utställningsytor för företag samt klubb- och kanslilokaler för föreningslivet i Lima.