Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sixtens museum blir en reseanledning

Solen sken och det snöade samtidigt. Säkert hade Sixten Jernberg i sin himmel ett finger med i spelet när den stora byggnaden som inrymmer ett museum, men också en samlingsplats för både limabor och besökare invigdes

Limaborna gick man ur huse och ingen ville missa chansen att hylla bygdens store son när Sixten Jernbergs museum invigdes på lördagen, dagen före Vasaloppet. Ett museum timrat av de resligaste granar och tallar på besparingens skogar.

– Vart man än kommer i landet så förknippas orten Lima med Sixten. Han värdesatta verkligen det här museet, där han kunde få förvara sitt plåtskrot som han kallade den mycket omfattande prissamlingen, berättade Per-Arne Oscarsson, ordförande Lima Besparingsskog när han invigningstalade.

När Per-Arne Oscarsson sedan klippt bandet tillsammans med Sixtens söner Bosse och Edy så vällde det in folk. Det var garanterat en bra bit över 500 personer på plats för att få ta del av den vackert timrade och påkostade byggnaden.

– Att ta entré är fullkomligt utreslutet, kanske Sixten skulle ha tillåtit en liten kollektbössa för frivilliga bidrag, förklarade sonen Bosse, i ett hörn av den överfulla lokalen.

Det må heta Sixtens Jernbergs museum, men det är en lokal som är avsedd att visa fram hela bygden och alla dess föreningars verksamhet, helt i Sixtens anda. Att sedan hela Lima bygger på sin kände sons namn är en annan sak, den som tvivlar gör klokt i att besöka den imponerande utställning som Fia Bladh sammanställt med hjälp av Lars Ingels, Josefine Boström och Karl-Johan Sanfer.

– Det gäller att också kunna förnya den fortlöpande, säger Fia.

Av Sixtens plåtskrot visades en del upp, där fanns OS-medaljer och mycket mer. Tacka för det då Sixten än så länge och säkert i mången år framöver kommer att vara Sveriges främste vinterolympier med sina fyra guld, tre silver och två bronsmedaljer.

– När vi sade ja till satsningen på byggnaden så skulle den inte kosta mer än knappt tio miljoner. Nu blev det nära det dubbla, men vi är ändå väldigt stolta över den här byggnaden och hoppas att den ska betyda mycket för bygden, säger Hans Andersson, som är vice ordförande i Lima besparing.

Lokalen är byggd som ett sutteränghus med kontor och utställningslokaler på nedre plan och stora ljusa serverings- och samlingsutrymmen i övre plan, samt inte minst en utsikt och ett läge som i sig är en reseanledning.

Inte undra på att turistbasen Lars Bälter gick omkring och myste. Lima har gett kommunen ytterligare en reseanledning. Sixten kan i sin himmel konstatera att hans hembygd är en väldigt värdefull del, mitt i den stora kommunen.