Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista turen på vårlig is

MORA Häromdagen, när våren slog till med tvåsiffriga plustal i luften, möttes Moraborna av en förbluffande syn. En skridskoåkare for fram inom en begränsad isyta på Siljans förlängning in i Moras hjärta, Saxviken

Borta vid Tingsnäsbadet ett stenkast bort låg vattnet öppet för den som ville ta årets första utomhusbad. På skridskorna stod en av landets främsta experter på sjöis och han var ute på en 25 kilometer lång tur.

– Det här är inget för allmänheten. Skidskosäsongen på sjöis är slut, säger Joep Meens.

Han påpekar allvaret i att inte ge sig ut på isarna utan att vara helt säker. Joep har kollat isen under lång tid och nu var det sista turen. Egentligen ska det minst vara två personer ute på isen. Men Joep poängterar sin känsla av att vara noggrann.

Inför sista turen på den bana som fanns kvar på Saxviken, hade Joep förberett sig minutiöst.

– Eftersom isen blir spröd på eftermiddagen har jag varit där tidigt på morgonen efter en natt med minusgrader. För att kontrollera isen har jag använt en ispik.  Naturligtvis har jag alltid med mig komplett räddningsutrustning och idag en bräda, berättade Joep.

Isen var för svag vid bryggan nära strandkanten. Därför lade han en bräda från bryggan som en liten provisorisk bro och kunde ta sig ut på säker is.

Han åkte sedan ett antal varv så att det blev 25 kilometer.

Under skridskosäsongen reser Joep, runt i landet, som domare vid hastighetstävlingar i skridskor på isovaler med 400 meters banor. Dessutom sitter han med i en arbetsgrupp med arrangörer från hela landet för att samordna motionslopp på skridsko.