Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista rösterna räknas

Här räknas de sista rösterna i Falun.
– Det handlar om totalt 1 020 röster, vilket ska vara nytt rekord för onsdagsräkningen i Falun, säger Bruno Kaufmann (MP), ordförande i valnämnden.

Annons

#Kandulova! Klicka här och se vilka löften partierna i Falun gav inför valet!

Vid onsdagsräkningen är det poströster, återstående förtidsröster och röster från utlandsboende Falubor som räknas.

De allmänna valen till riksdag, landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige genomförs av valmyndigheter på olika nivåer.

Valmyndighet i varje län är länsstyrelsen, som bland annat genomför den slutliga sammanräkningen. När den är klar utser länsstyrelsen ledamöterna i landstingsfullmäktige och i länets olika kommunfullmäktige.

I varje kommun finns en valnämnd, vald av kommunfullmäktige. Valnämnden utser och utbildar de valförrättare som sköter valen i vallokalerna.

När vallokalen stängts räknar valförrättarna de valsedlar som avgetts i den lokalen och de förtidsröster som hunnit levereras till vallokalen innan den stängde.

Övriga förtidsröster räknas av valnämnden onsdagen efter valet.

– Och det är det vi håller på med nu. Det var många röster som dök upp i sista minuten, vilket gjorde att antalet röster att räkna blev betydligt fler än vad jag räknade med i måndags. 1 020 röster skulle kunna översättas till två mandat, säger Bruno Kaufmann.

– Det blir en spännande räkning, fortsätter han.

Vilken betydelse onsdagsrösterna kommer att få för det slutliga resultatet i Falun vågar inte Bruno Kaufmann säga.

– Något mandat kan säkert komma att flytta på sig, men det är långtifrån säkert. Sedan kompliceras ju allt av utjämningsmandaten i de olika valkretsarna, säger Bruno Kaufmann.

Hur få röster kan avgöra en mandatfördelning?

– Det kan räcka med några röster, för att ett parti ska vinna ett mandat. Det kan handla om röster som vi underkänner, men länsstyrelsen godkänner, slutar Bruno Kaufmann.