Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista räkmackan på Princess

Efter flera årtionden med bakelser och bröd stänger nu Konditori Princess dörrarna för gott.
– Det är verkligen en epok som går i graven, säger cafébiträdet Anna Rådstöm.

Många känner till Konditori Princess. Det har legat på Trotzgatan i Falun sedan 50-talet och otaliga fikasugna kunder har passerat genom dörrarna. Men i går var det dags för det konkursdrabbade fikets sista öppna dag.

– Det är verkligen en epok som går i graven, säger cafébiträdet Anna Rådström.

– Det här blir de sista räkmackorna på Princess, säger Maria Anderhell som har jobbat extra på Princess sedan slutet på 90-talet.

– Det är väldigt vemodigt. Jag har träffat så mycket trevliga människor här.

Den senaste månaden har konditoriet drivits av konkursförvaltaren.

– Ryktet har gått, och det är jättemånga som vill komma in en sista gång och berätta om alla de minnen de har från konditoriet.

Orsaken till stängningen är helt enkelt för få kunder.

– Många frågar vad det beror på och jag tror att det är på grund av för höga priser. Det blir en ond cirkel, när det kommer färre kunder kan vi inte köpa in lika mycket och priserna blir högre, säger Anna.

– Jag tror att det är nya tider. Det flesta fik blir ju dyrare och dyrare, men de som gått här länge har kanske inte riktigt hängt med i prisutvecklingen. De unga väljer i stället fiken som ligger mer centralt, förklarar Maria.

De tror även att det kan bero på att bakverk blivit mer och mer lättillgängliga.

– Nuförtiden kan man köpa det mesta på mataffärerna, allt från gurka till kläder. Då är det klart att folk rycker med sig en tårta när de ändå är där och handlar mat, säger Anna.

Jenny Wennberg från Falun hastar in för att köpa några tekakor.

– Jag går förbi utanför varje morgon, men visste inte om att de ska stänga. Det är väll så att folk inte saknar kon förrän den är borta ur båset. Jag tror att många kommer att sakna de gamla konditorierna sen när de är borta, säger hon.

– När det stod i tidningen att vi skulle stänga så var det många tanter som kom in och nästan hade dåligt samvete för att de inte har handlat mer av oss, berättar Maria.

Men inte heller Sofia Johansson som kommer in med sonen Valdemar visste om att detta var sista chansen att handla på konditoriet.

– Vi ska köpa lite frallor och fika till min syster som jobbar på en salong en bit bort. Vi hade ingen aning om att det stängde, säger hon.