Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista måltiden efter 100 dagars köpstrejk

I juni införde Jerker Buud köpstopp. I hundra dagar har han nu levt av det som redan fanns i kylskåp, frys och skafferi.
Han har tömt förråden, tappat kilon och lärt sig att en 2-3 år gammal burk kycklingpastej kan vara riktigt god när man är hungrig.
Tidningen mötte honom under den sista måltiden.

Det doftar trots allt gott från matlådan han stoppat in i micron. Det är spagetti, en bit fårfiol från i påskas och lite Café de Paris-pulversås.

– Fast portionerna har blivit mindre och mindre, säger Jerker Buud som köpstrejkat sedan i juni.

Det började med att han bror kom och hälsade på. Jerker Buud bunkrade inför besöket, men insåg att det egentligen var onödigt att handla nytt. Det var ju ändå fullt i frys, kylskåp och skafferi. Han bestämde sig för att inte handla mer mat förrän han tömt förråden.

Under semestern åt han ju en del hemma hos föräldrarna på Sollerön, och när han for till Kebnekaise fick han lov att köpa fjällproviant, men i övrigt har han hållit på köpstoppet, utom en gång när han handlade mums-mums till en fikastund, och så har han köpt pulvermjölk till morgongröten.

– Jag har lärt mig baka surdegsbröd på kuppen, för jag hade ju ingen jäst. Jag fick i gång en sats och det har blivit fem-sex limpor, säger Jerker Buud.

Andra saker han lärt sig är att hungern är bästa kryddan, att vi normalt överkonsumerar livsmedel och att bäst-före-datum inte är så viktigt. Han berättar om den där burken med kycklingpastej som legat ett par-tre år i kylskåpet.

– Jag köpte två burkar och tyckte inte att den första var så god, så den andra blev liggande. Men den smakade bra när jag väl öppnade burken, allt är gott när man är hungrig, säger Jerker Buud som naturligtvis sparat en slant på experimentet, och dessutom tappat 8 kilo.

Från början hade han ingen 100-dagars-plan, för någon månad sedan var han tveksam till om det skulle gå, men de sista veckorna har han spurtat mot den magiska gränsen. Han har tagit av gemensamt bröd i lunchrummet, chefen har bjudit på lunch vid någon besiktning, han har fått äpplen från föräldrarna och plockat blåbär, lingon och svamp, och så hittade han lite nödproviant i ryggsäcken från Kebnekaise. Nu har ätit sin sista infrysta lasagnebit och tömt pulverförpackningen med blåbärssoppa.

– Och i går fuskade jag, berättar Jerker Buud och avslöjar att han då köpte mjöl för att kunna sätta ett surdegsbröd som han ska äta till frukost i dag, torsdag.

För nu har det gått hundra dagar, och köpstoppet är över.